top of page

SEZONA EKLIPSI Vilijam i Kejt

PIŠE: Jelena Đokić, ISAR C.A.P profesionalni astrolog



Reč lunacija opisuje tačku gde se pojavljuje sledeći aspekt Mesec u konjunkciji sa Suncem (prazan Mesec) ili aspekt Mesec u opoziciji sa Suncem, koji zovemo pun Mesec. Kada se takva lunacija pojavi u blizini Mesečevih čvorova, reč je o pomračenju. Lunacija je nebeska pojava koja se dešava svakog meseca kada tranzitni Mesec napravi konjunkciju s tranzitnim Suncem to zovemo mlad Mesec, a nakon dve sedmice, kada je tranzitni Mesec u opoziciji sa tranzitnim Suncem, to zovemo pun Mesec.


Prazan Mesec je početak lunarnog meseca i počinje kada su Sunce i Mesec u istom znaku i na istom stepenu te istom minutu. Tada na nebu ne vidimo ništa jer je Mesec posve sakriven i u tami i nalazi se između Zemlje i Sunca. Posle toga Mesec raste sve do punog Meseca kada su Sunce i Mesec u egzaktnoj opoziciji – to zovemo pun Mesec ili uštap.


Pomračenje Sunca i Meseca nastupaju u ciklusima koji se mogu precizno predvideti. Te cikluse nazivamo Sarosovi ciklusi koje su upotrebljavali već stari astrolozi. Svaki ciklus započinje kao delimično pomračenje Sunca na severnom ili južnom polu a završava delimičnim pomračenjem Sunca na suporotnom polu. Pomračenja, koja su ujedno i lunacije, posebno su naglašena i donose jaku i fokusiranu energiju. Već od davnine pomračenja uzrokuju uznemirenost kod ljudi zbog pogrešnog tumačenja njihovog delovanja. Međutim, pomračenja ne donose samo loše stvari i zato je važno da uzmemo u obzir celokupno delovanje u kombinaciji s tranzitima i progresijama. Zapravo, pomračenja su katalizatori, pokretači i pospešivači onoga što nam obećavaju i prognosticiraju natalna karta, tranziti i progresije.


Pomračenje Sunca donosi novepočetke, stimuliše  nešto novo i mi počinjemo da menjamo nešto u vezi s područjem života o kojem govori astrološka kuća. Pomračenje Sunca ješansa za nove početke, osobne i fizičke promene. A kada nakon dve sedmice nastupi pun Mesec ili pomračenje Meseca (Mesec se iz konjunkcije sa Suncem pomakne do opozicije sa Suncem), vidimo kako i gde će se izraziti pomenuti novi počeci. Pun Mesec dovede neku situaciju do vrenja i nešto se tada može završiti. Obično te završene stvari imaju trajnu vrednost. Bilo koja šansa da nam se ponudi tokom praznog Meseca sigurno će se realizovati, završiti ili ćemo konačno doneti odluku o njoj za vreme pomračenja Meseca.


Pomračenje Sunca (mlad Mesec ili prazan Mesec) nastupa kada je konjukcija Sunca i Meseca u orbisu od 18.stepeni i 31 lučni minut od Mesečevih čvorova. Ako je orbis manji od 9 stepeni i 55 lučnih minuta pomračenje je potpuno, a ako je orbis izmedju 9 stepeni i 55 minuta i 11 stepeni i 15 lučnih minuta tada je pomračenje delimično. Pomračenje Sunca je u proseku dva puta godišnje, nekada i tri, a najmanje jednom u šest lunarnih meseci.


Pun Mesec (uštap) nastupa kada su Sunce i Mesec u egzaktnoj opoziciji, a istovremeno udaljeni od ose čvorova do 12 stepeni i 15 lučnih minuta. Potpuno pomračenje Meseca nastupa unutar orbisa od 3 stepena i 45 lučnih minuta, a delimično pomračenje Meseca je u orbisu izmedju 6 i 12 stepeni i 15 lučnih minuta.




Kejt princeza od Velsa rodjena je tokom pomračenja Meseca, što možete videti u horoskopu koji prilažem:



Rodjena je u znaku Jarca sa podznakom u Lavu (blizu stepena pada Neptuna). Njeno Sunce, vladar horoskopa je na 19 stepeni i 12 lučnih minuta znaka Jarca u konjukciji sa Južnim čvorom na 22 stepena Jarca 26 lučnih minuta u opoziciji sa Mesecom na 18 stepeni i 42 lučna minuta koji ima konjukciju sa Severnim čvorom na 22 stepena Raka i 26 lučnih minuta. U pitanju je potpuno (totalno) pomračenje Meseca (orbis je do 3 stepena i 45 lučnih minuta).


Vladar njene kuće zdravlja, koja počinje u Jarcu je Saturn u Vagi koji se našao u kvadratu sa Mescom na vrhu 12.polja (nepovoljno za njeno zdravlje) i u kvadratu sa Suncem na vrhu 6.polja (nepovoljno za njeno zdravlje). Saturn je inače dispozitor vladara njenog horoskopa Sunca u Jarcu. Iz više uglova se vidi da ona ima ozbiljan i dugotrajan (Saturn) problem sa zdravljem. Kada se tri planete nadju u ovakvom medjusobnom odnosu, to se zove T kvadrat. U ovom slučaju u pitanju je kardinalni T kvadrat, jer su sve tri planete u kardinalnim znacima a ključ rešenja ove aspekture je upravo u Saturnu u Vagi koji je u jakom dostojanstvu (Satrun egzaltira u Vagi). Predstojeća sezona eklipsi 25.marta i 08.aprila 2024.je posebno izazovna za Kejt i njeno zdravstveno stanje. Eklipsa 8.aprila 2024.biće na stepenu egzaltacije Sunca na 19 Ovna, što je u egazktnom kvadratu sa njenim Suncem i kvadratu sa njenim Mesecom i opozcij sa maleficima u znaku Vage Marsom, Saturnom i Plutonom.


Zanimljivo je da je njen suprug, budući kralj Ujedinjenog kraljevstva, Vilijam, takodje rodjen na eklipsu, ali na solarnu. To možete uočiti u njegovom horoskopu:




Budući kralj Engleske, prvi u naslednom redu nakon njegovog oca Čarlsa rodio se na dan kada je bio mlad Mesec u blizini ose čvorova. Tačnije, njegovo Sunce je na 0 stepeni 08 lučnih minuta Raka (početak leta) u konjukciji sa Mesecom na 04 stepena 58 lučnih minuta Raka (ovaj tip se zove balzamični mesec). Kada su Mesec i Sunce na istom stepenu istog znaka to se zove mlad Mesec, a ovde je orbis 4.stepena što znači da je on rodjen u danu mladog Meseca i na parcijalnu (delimičnu) solarnu eklipsu. Od 4 stepena gde je Mesec do 13 stepeni gde je Severni čvor orbis je 9 a rekli a pomračenje je delimično od tog do 11 stepeni i 15 lučnih minuta.


Posebna zanimljivost je da je 1982.godine bilo čak 4 solarne eklipse (sve parcijalne ili delimične) i 3 totalne (potpune) lunarne. Iako je prosek dve solarne i dve lunarne eklipse godišnje, postoji mogućnost da ih nekada bude tri, pa i četiri!


Predstojeće eklipse 25.marta i 8.aprila 2024. padaju u njegovo treće i deveto polje, aktivirajući takozvanu mentalnu osu. Od čega ova druga pravi izazovne aspekte (opoziciju) sa maleficima u 9.kući Marsom, Saturnom i Plutonom.


Svako pomračenje Sunca prati i delimično pomračenje Meseca koje nastupa dve nedelje pre ili posle pomračenja Sunca. To se dešava u ciklusima koji se mogu precizno predvideti, a te cikluse zovemo Sarosovi ciklusi. Njih su upotrebljavali stari astrolozi. Lunacije se koriste  u prognostici i daju odlične rezultate. Pomračenja, koja su ujedno i lunacije, posebno su naglašena i nose u sebi jaku i fokusiranu energiju. Ona su katalizatori, pokretači, unapredjuju ono što natalna karta prognostikuje.

Vrh kuće je uvek osetljiva tačka. To je granica koja deli područja života. Svaki put eklipsa aktivira neku drugu oblast života i na taj način baza fokus na nju. Ne mora da znači da su sve eklipse loše, ima puno i onih koje su veoma važne i povoljne.


Pogledajte u vašoj natalnoj karti gde pada predstojeća eklipsa.


Osa odnosa, prva i sedma kuća, Ascendent i Descendent, vlada svim odnosima, privatnim, poslovnim, partnerskim, saveznicima, neprijateljima.


Osa želja, vrh druge i osme kuće vlada fizičkom i materijalnom žudnom, odnosi se na finansijski položaj osobe, na sopstvenu vrednost, nasledje, seksualnost, investicije.


Mentalna osa, vrh treće i devete kuće predstavlja intelektualnu i filozofsku osu koja opisuje edukaciju, mentalni potencijal, veru, religiju, bližu i dalju okolinu.


Osa kuće i karijere, vrh četvrte i desete kuće, predstavlja roditeljsku osu, osu autoriteta, posla, položaja u društvu.


Osa kreativnosti i druženja, vrh pete i jedanaeste kuće, opisuje sav oblik naše kreativnosti, naše ljubavi, našu decu, povezanost sa organizacijama i partijama.


Osa služenja i žrtvovanja, osa zdravlja i psihe, vrh šeste i dvanaeste kuće se odnosni na mentalno i fizičko zdravlje, na posao, produktivnost, vitalnost, radno okruženje i uslove na radnom mestu.


SVAKA EKLIPSA NOSI POSEBNU ENERGIJU I PRILIKA JE DA SE AKTIVIRAMO. Nije svaka loša, ima puno onih koje su dobre.


Prva, lunarna eklipsa 25.marta 2024. je na 5 stepeni Vage (pun Mesec) i povoljna je za rodjene u prvoj dekadi Blizanca, Lava, Strelca i Vodolije, kao i one sa podznakom na prvih 15 stepeni nekog od ova dva znaka.


Druga, solarna eklipsa 8.aprila je na 19 stepenu znaka Ovna (mlad Mesec) i povoljno utiče na one rodjene u trećoj dekadi, sa podznakom od 10 do 29 stepeni ili ličnim planetama na nekom od ovih stepenova znaka Ovna, Blizanca, Lava, Strelca i Vodolije.


Ukoliko želite ličnu konsultaciju sa mnom, možete je zakazati putem sajta


Cene astroloških konsultacija možete videti na ovom linku

 

Konsultacije radim uživo putem Zoom-a ili šaljem audio snimak za 3 konkretna pitanja, godišnji i uporedni (slanje audio snimka je 30 posto manja cena u odnosu na razgovor uživo). Ne pišem tumačenja.


Možete me pratiti na instagramu jelena293

 


bottom of page