top of page

Kraj kralja?

Da li će Čarls III abdicirati zbog bolesti?


PIŠE: Jelena ĐOKIĆ, I.S.A.R profesionalni astrolog


Nakon smrti majke kraljice Elizabete, princ Čarls je konačno postao kralj Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih zemalja, kao naslednik koji je najduže čekao na tron u britanskoj istoriji. Dočekao je u svojoj 73. godini, kao najstariji monarh koji je preuzeo tron u lozi koja traje 1.000 godinada krunisanje bude obavljeno 6. maja 2023. Početkom februara 2024.kao bomba je odjeknula vest u medijima da je Kralj Čarls III bio na lečenju zbog uvećane prostate, da bi mu lekari otkrili rak. Nisu precizirali čega. Sada se povukao sa svih dužnosti i počeo da prima terapiju. Mediji spekulišu da bi Čarls III mogao da abdicira u korist prvog u liniji naslednika, sina Vilijama koji se trenutno nalazi u veoma izazovnom periodu života obzirom da su mu otac i supruga podvrgnuti hirurškim zahvatima malte ne u istom trenutku. Kejt se povukla do Uskrsa iz svih javnih aktivnosti.




Pogledajmo natalnu kartu kralja Čarlsa III, odakle se može proceniti njegovo zdravstveno stanje.




Kralj Čarls je rodjen u znaku Škorpije, sa podznakom u Lavu. Vladar njegovog horoskopa je Sunce na vrhu 5.polja. Sunce u Škorpiji obrazuje kvadrat sa Plutonom u Lavu, koji se nalazi u 1.polju (polje fizičkog tela) što ukazuje da je je Čarls osoba puna strahova i kontrole, te su ga te emocije prilično koštale u životu. Uporedjujući ovaj aspekt sa cvetnim esencijama dr Edvarda Baha preporučena cvetna esencija za balansiranje ovog aspekta ili stanja je Cherry Plum.

Jupiter je taj koji se izmedju ostalog odnosi i na članove kraljevske porodice, a Čarls III ima Jupiter na poslednjem stepenu Strelca. Poslednji stepen bilo kog znaka se smatra anaretom, rušiocem i nije povoljan znak. Zato ne treba da čudi što se manje od godinu dana ne zadržava na poziciji vladara.


Njegovo polje zdravlja, 6.polje počinje u znaku Jarca, vladar je Saturn u Devici u 2.polju, ne obrazuje ni jedan loš aspekt u svojoj poziciji. No, dobra pozicija ne mora ništa da znači, već je važno pogledati dispozitora i njegove aspekte, kao i da li postoje aktivne malefične fiksne zvezde. U ovom slučaju dispozitor je Merkur u Škorpiji (hrani se strahovima) u opoziciji sa Mesecom u Biku. Ovaj kod predstavlja jedno konstanto tinjajuće nezadovoljstvo u njemu, koje nosi nemogućnost da se potpuno opusti, jer mu nikada ništa nije po volji. Preporučena bahova esencija za ovaj aspekt je Willow. Ona je esencija za srećan porodičan život, a daje se onima koji stalno nešto gundjaju i nisu zadovoljni u svojoj porodici (da li prepoznajete Čarlsa III?)


U slici Meseca leži i slika njegove majke, te tako možemo tumačiti da je i ona sama bila takva, ali i da ništa više nije isto kao kad je ona otišla. Posmatrajući Čarlsa III tokom krunisanja, i pre toga tokom sahrane njegove majke imala sam utisak da neće dugo moći bez nje. U slici Meseca u horoskopu državnika, vladara ili kralja leži i slika naroda kojim on vlada, tako da je narod Velike Britanije konstantno nezadovoljan njim, šta god da učini nije mu po volji.

Pluton je 21.januara ušao u znak Vodolije odakle kvadrira egzaktno Mesec u Biku i Merkur u Škorpiji, što je nepovoljan aspekt po kralja Čarlsa. Da bi neki aspekt radio mora da postoji natalno sećanje, ali kada se Pluton umeša onda zna da se pritisne crveno dugme za uništenje.


Tranzitni Saturn (vladar inače njegovog polja zdravlja) ide kroz njegovo 8. polje (polje smrti) praveći opoziciju sa natalnim Saturnom. Taj aspekt je aktivan još od 2022, kada je njegova majka preminula.

Na njegovom Suncu se nalazi fiksna Zvezda Unukahai (21.Škorpije)  prirode Mars/Saturn  koja donosi hroničnu bolest, za koju može da prodje puno vremena kako bi se dijagnostikovala. Podsećam da je Sunce vladar njegovog horoskopa, a u proceni zdravlja osobe uvek je prvi korak sagledati stanje serije 1, Sunca, Meseca i serije 6/12. Mars je ostareli Saturn, a ove dve tradicionalno malefične planete su vezane i za genetiku. Čarslov deda, kralj Džordž je bolovao od raka.

 

Saturn kao vladar 6.polja u znaku Device donosi mogućnost dijabetesa, povišen insulin, probleme sa crevima, konstepaciju ili kolitis. Sunce kao vladar njegovog horoskopa u znaku Škorpije donosi problem sa prostatom. Uvećana prostata je bila pokazatelj da nešto nije u redu i signal da se ode na ispitivanje, a postoji i sklonost infekcijama bešike. Vladar njegovog polja smrti, koje počinje u Vodoliji je pored Saturna u Devici i Uran u Blizancima, a on takodje ukazuje na infekcije bešike.


Pogledajmo trenutnu kartu sekundarnih progresija kralja Čarlsa III




U karti progresije uočava se markantan kod. Progresivni ascencent je na 29.stepeni i 47 lučnih minuta Device, a ostale ugaone kuće su na istom stepenu i lučnom minutu promenljivih znakova. Poslednji stepen bilo kog znaka naziva se anaretom, rušiocem i krajem jednog ciklusa. Ne mora nužno da znači da će biti kraj života, ali ovo je jedan od bitnih pokazatelja da bi Čarls III mogao da preda dužnost (znak Device) nekom drugom. Interesantno je da su se dva svetla, Sunce i Mesec našli na istom stepenu - 8.stepenu Vodolije. Osmi stepen odgovara znaku Škorpiona i osmoj kući Zodijaka, kući smrti. Posebno će biti izazovan avgust 2024. za zdravlje kralja Velike Britanije, a turbulentan period će potrajati sve do januara 2025, da bi oktobar 2025.definitivno doneo novog kralja.


11.maja 2024.progresivni ascendant menja znak i ulazi na 0.stepen Vage, do tada bi definitivno trebao da donese odluku u svojoj abdikciji.


Pogledajmo kartu kada je krunisan kralj Čarls III




Trenutak početka ceremonije donosi ascendant u Lavu, a vladar je Sunce u Biku na kraljevskom stepenu (15. stepeni Bika) u 10.kući (status i karijera). Verovatno su se astrolozi koji su odredjivali datum za krunisanje time vodili. Ono što su prevideli je da je taj dan bio retrogradan Merkur u Biku na 8.stepenu (smrt, opasnosti po život) takodje u 10.kući, kao I Uran (iznenadna dešavanja, šokantna, kao grom iz vedra neba) na 18.Bika. Sve što počne u periodu retrogradnosti Merkura nema tendenciju da dugo traje, plus donosi komplikacije. Dodatno, sve se dešavalo na eklipsu, jer je Mesec u znaku Škorpiona u opoziciji sa Suncem u Biku u blizini ose čvorova. Kako je ascendant u Lavu, vladar Sunce ima konjukciju sa Uranom (kralj koji abdicira) orbisa 3 (za tri jedinice vremena: 3 meseca, 3 godine), a orbis izmedju Meseca (narod) i Urana je 9 (devet jedinica vremena u ovom slučaju 9 meseci jer je u februaru saopšteno da kralj ima rak što je devet meseci nakon krunisanja). Uran ima tendenciju za zbaci, da svrgne, a uopoziciji sa Mesecom se ponaša kao da budi iz najdubljeg sna.


Kroz Mesec u Škorpiji pored slike narodna, vidimo i sliku kraljice pratilje Kamile tako da će njoj najviše teško potencijalna abdikcija. Narodu će da lakne, pošto Čarls nikada nije bio miljenik naroda Velike Britanije.


Kada pogledam kartu progresije za trenutak krunisanja, za mesec februar 2024. uočavam da je Mesec (narod) u Strelcu u ezgaktnom kvadratu sa Saturnom u Ribama što objašnjava da se sve to sa Čarlsom III dešava u jednom izuzetno teškom periodu za narod Velike Britanije u kome je prisutna depresija, pa i siromaštvo. Progresivno Sunce će u oktobru 2025.dodji u egzakntu konjukciju sa Uranom u Biku, što bi taman mogao biti period kada novi kralj Velike Britanije stupa na scenu.




bottom of page