top of page

JUPITER U RIBAMA

Updated: May 25, 2021

PIŠE: Jelena Đokić, profesionalni astrolog i astroterapeut


Jupiter boravi ove godine kratko u znaku Riba, od 14.05 – 28.07.2021, biće retrogradan od 20.06 – 18.10.2021. Pretposlednjeg dana 2021. ulazi u znak Riba gde će boraviti do 11.05.2022. kada ulazi ponovo u znak Ovna, a ponovo je u Ribama od 29.10. – 20.12.2022.


Jupiterov put oko Zodijaka traje oko 12 godina, u jednom znaku ostaje oko godinu dana. Tranzitirajući kroz određenu kuću naglašava teme date kuće. Retrogradan je otprilike 4 meseca. Ova planeta donosi uvećanje, umnožavanje, zaštitu i saradnju kada je u pozitivnoj konotaciji, a kada je u aflikciji (izazovnim aspektima) može doneti više štete nego dobrobiti jer je nezaustavljiv – ruši sve pred sobom. Jupiter otvara vrata tamo gde Saturn zatvara. Vezan je za edukaciju, za daleka putovanja, za duhovnu ekspanziju, za nadu pa i veru. Jupiter u Strelcu 2019. dao nam je nadu, da bi je godinu dana kasnije Jupiter u Jarcu odneo. Mnogi su izgubili nadu, podignute su brojne granice i javile su se silne zabrane. Sa Jupiterom u Vodoliji digao se glas, mnogi protesti su započeti, a sa Jupiterom u Ribama javiće se vera u ono što smo naumili .

Jupiter nije bio predstavljen samo kao oličenje božanstva, već je imao i ljudske osobine. Silazio je često sa Olimpa predstavljajući se kao čovek ili životinja. Najvažnija osobina Jupitera je da u svemu vidi dobro, a osnovna priroda mu je optimizam i davanje. Jupiter je u sedištu u znaku Strelca i Riba, egzaltira u znaku Raka, u padu je u znaku Jarca, a u izgonu u znaku Blizanca i Device. U svojoj astrološkoj praksi nebrojeno puta sam videla da Jupiter u Blizancima daje mnogo više nego onaj u Strelcu ili u Ribama, pre svega po pitanju uspeha u životu i širenja vizija.


Jupiter vlada od 56. – 69.godine života




Njegova boja je indigo plava, ali i bela. Žuti safir se vezuje za Jupiter. Po Vilijamu Liliju, slavnom astrologu njegov kamen je ametist. Jupiterov dan je četvrtak.


Jupiterovo obećanje je večni rast što je lepo sa jedne strane, a sa druge treba biti oprezan kada Jupiter ide u tranzitu kroz određene kuće. Kada je Jupiter tranzitirao kroz polje smrti mojih roditelja, rušio je sve pred sobom i oboje su preminuli. Zato budite oprezni prilikom uzimanja tumačenja tranzita Jupitera, i dobro sagledajte sve aspekte ka natalnim planetama, kao i vladarima kuća kroz koje tranzitira.


Šta uopšteno možete da očekujete kroz tranzit Jupitera po kućama:


Tranzit preko Ascendenta i 1. kuće doneće gojaznost, ali isto tako i srećni period. U povoljnim aspektima možete realizovati svoje želje, dobiti poverenje drugih ljudi. Rizik ovog tranizita je previše rasipništva i uživanja u luksuzu.


Kroz 2. kuću najčešće donosi zaradjivanje novca i bogaćanje, otkrivaju se novi izvori prihoda i metode investiranja. Velika je verovatnoća da će se vaša imovina uvećati. Ovo je kuća sistema vrednosti, te će sigurno doći do određenih vizija po tom pitanju. Može doći i do promene režima ishrane, obzirom da je druga kuća izmedju ostalog i u simbolici hrane koju jedemo.


Kroz 3. kuću donosi povoljne prilike sa mladjom braćom i sestrama, bliskim rodjacima, komunikacijom, kratkim putovanjima, edukacijom, sa pisanjem i čitanjem. Vaše ideje bi mogle dopreti do mase ljudi, naročito ako ove godine imate povratak Jupitera u Ribama i to je vaše treće polje (to bi značilo da ste u podznaku Strelac i rodjeni u nekim od gore navedenih godina).


Kroz 4. kuću donosi povoljne prilike po pitanju doma i porodice. Mnogima se ukazuju povoljne okolnosti za kupovinu nekretnine, ili pak adaptaciju postojeće. Veliki broj ljudi sa tranzitom Jupitera kroz ovo polje uveća porodicu.


Kroz 5. kuću može doneti krajnosti. Uz povoljne aspekte ka natalnim planetama izvesno je zaljubljivanje, pa i rodjenje deteta, a u lošim aspektima može doneti smrt roditelja istog pola.


Kroz 6. kuću tranzit donosi sve što ima veze sa zdravljem - u pozitivnim aspektima zdravlje je odlično, a u izazovnim možete doneti progresivne bolesti koje nadiru kao požar. Takodje mnogi se ugoje sa tranzitom Jupitera kroz 6.kuću. Kako je ovo polje veridbe, neki će se sa ovim tranzitom veriti, a oni koji nameravaju da menjaju posao imaju veliku šansu da to izvedu u ovom tranzitu.


Kroz 7. kuću tranzit donosi povoljne prilike po pitanju partnerskih i poslovnih odnosa, ali i dobijanje sudskih sporova. U negativnoj konotaciji, iz moje astrološke prakse, pre dodje do razvoda sa tranzitom Jupitera kroz 7, nego sa Uranom ili Saturnom.


Kroz 8. kuću može doneti trudnoću, ali isto tako i nasledstvo. Supružnik bi mogao da doživi finansijsku ekspanziju sa tranzitom Jupitera kroz ovu kuću.


Kroz 9. kuću vas tranzit Jupitera može odvesti na daleka putovanja, ili se pak možete zainteresovati za pitanja religije, više posvećivati bogomolje ili pak izučavati filosofiju. Mnogi sa tranzitom Jupitera kroz ovu kuću upišu ili završe studije. Deveta kuća predstavlja aktivnosti sa strancima, medjunarodna pitanja i medjunarodnu trgovinu pa se mogu aktivirati dešavanja po tom pitanju. Takodje je moguće i preseljenje u drugu državu, ako natalna karta daje podršku.


Kroz 10. kuću donosi pozitivne oklonosti po pitanju statusa i karijere, ali obzirom da je ovo kuća porodice koju stvaramo, nije isključeno da se ozvaniči ulazak u brak sa ovim tranzitom Jupitera, ako ostatak natalne karte to potvrdi. Svakako je vreme idealno za nove poteze po pitanju vidljivosti i karijere. Mogući su susreti sa interesantnim ljudima i sa autoritetima čije vam mentorstvo ili saveti mogu pomoći da napredujete u karijeri. Ovo je kuća koja se odnosi na roditlja suprotnog pola, te i za njega ovaj period može biti konstruktivan i podržavajući.


Kroz 11. kuću ovaj tranzit bi mogao da vas zainteresuje da volontirate ili da se pridružite nekoj organizaciji ili udruženju, pa i da sami osnujete udruženje gradjana. Ovo je i kuća penzije, tako da sa ovim tranzitom možete otići u penziju ako je vreme za to i ostali pokazatelji iz natalne karte ukažu na to. To je i kuća kojom je predstavljen stariji brat ili sestra te bi njima taj period mogao biti plodonosan. To je polje ljubavi vašeg bračnog druga pa sa aflikcijama može doneti avanturu vašem supružniku. Mogućnost smrti roditelja suprotnog pola, ako ostatak natalne karte to pokaže.


Kroz 12. kuću Jupiter se šeta kroz najskriveniju oblast. Dvanaesta kuća je kuća tajni, te možete biti zatvoreniji u smislu da se sklanjate i ne dopuštate drugima da zavire u vaš svet. Idealno je vreme za iniciranje u meditaciju ili duhovnu ekspanziju. Ova kuća vlada i tajnim neprijateljima pa ukoliko se

obrazuju izazovni aspekti sa Marsom ili Saturnom ili vladarom 12.kuće mogu se javiti oni koji nam rade iza ledja.



Na otprilike svakih 12 godina desi se Jupiterov povratak. Za sve one koji imaju natalno Jupiter u znaku Riba ovo je godina njegovog povratka. To su na primer generacije rodjene na primer 1974, 1986, 1998, 2010, deo 2021. i oni koji će bit rodjeni u delu 2022. Period povratka Jupitera može da znači širenje svesti i pomeranje granica. Opšte osobine znaka u kom se nalazi, naročito su naglašene pod uticajem Jupitera i njegovog povratka. Ukoliko vas više zanima priča Jupitera u vašoj natalnoj karti možete zakazati konsultaciju na






Ukoliko Vam se dopao tekst donirajte:


Broj računa: 325-9500700088630-85

UDRUŽENJE ''JEDANAEST - 11'', Beograd


ili




prepoznavanje29@gmail.com


bottom of page