top of page

Retrogradni Mars u Ovnu

Updated: Sep 12, 2020

10.09 – 14.11.2020.

Piše: Jelena Đokić

Profesionalni astrolog i astroterapeut

Mars je planeta koja vlada akcijom, snagom, hrabrošću i seksom. A oko nas nikad manje snage, akcije, hrabrosti i seksa. Zbog čega je to tako? Zato što tri daleke planete kvadriraju Mars – Jupiter, Saturn i Pluton. Oseća se enegija kočenja, blokadi, seksualna energija kod većine ne postoji ili je blokirana. Da se razumemo nešto – seksualna energija je glavna životna energija. Ovo vreme zahteva od nas da obradimo skriveni bes i razmislimo o našim trenutnim akcionim planovima i kako da budu efikasniji.


Ovan, prva kuća i Mars su trojstvo početka, nose sa sobom mladost, snagu, pobednika, entuzijastu, pionira, najveći izvor energije. Nije u prirodi Marsa da ide unazad. Od svih planeta Mars je najređe retrogradan, na svake 2 godine bude 58-81 dan u hodu unazad. Mars je tipičan muški princip, u sebi nosi sliku vojnika kome ne leži da se predomišlja i okoliša, jer on direktno i neposredno deluje. S druge strane, lovci često imaju retrogradni Mars, kao i vrhunski šuteri u košarci poput Dina Rađe i Nikole Jokića. Jedan od najslavnijih baletana Mihail Barišnjikov ima retrogradni Mars u znaku Device, jasno je koliko on sitnih koraka napravi u minuti i kako fokusira svoju energiju kroz pokret. Glumac Morgan Frimen ima retrogradni Mars u Škorpionu, a najupečatljiviji je u ulogama u filmovima gde ima puno škorpionske simbolike.

Koliko je retrogradnost Marsa opasna govore neki od primera u prošlosti kada je ova planeta išla u nazad.

Tokom bombardovanja SRJ od strane NATO, Mars je počeo retrogradni hod na prvi dan agresije, a završilo se kada je ponovo krenuo direktno – to desilona 11.stepeni Škorpiona, stepenu egzaltacije Urana.



U periodu od 15 godina planeta Mars 7 puta napravi opoziciju sa Suncem i tada na nebu obrazuje geometrijsku formu sedmougaonika ili zvezde sa sedam krakova. Svakih 15 godina je retrogradan u istom znaku, a kada dodje u egzaktnu opoziciju sa Suncem dobijamo poruku njegovog jasnog sagledavanja cilja. Ove godine to će se desiti na 21.stepenu znaka Ovna (Mars) i 21.stepenu znaka Vage (Sunce). Tada jasno možemo da sagledamo sopstvene greške i da svesno odredimo model ponašanja po kome ćemo funkcionisati u budućnosti. Najvažniji deo retrogradnosti Marsa je njegova opozicija sa Suncem koja će se desiti 14.oktobra 2020, baš na dan kada Merkur kreće retrogradno sa 11.stepena znaka Škorpiona (stepena egzaltacije Urana). Interesantno je da će tog dana Mesec biti na 11.stepenu Device i u nekom trenutku obrazovati egzaktan sekstil sa Merkurom.


Inače, na 21.stepenu znaka Ovna nalazi se fiksna zvezda Baten Kaitos, iz sazvežđa Cetus (kit, morsko čudovište) prirode Saturna. Priroda ove zvezde nije ni malo lagana – daje prisilnu emigraciju, padove i udarce, brodolome, opasnost od velike vode. Ova zvezda dovodi do brojnih egzekucija ili do smrti čija tela ne bivaju nikada nađena, što je direktna simbolika kitovog stomaka u kome žrtva ostaje nepronađena. Mnogo toga je u mitologiji povezano za sazvežđe Cetus i fiksne zvezde poput Baten Kaitosa, ali u ovom sazvežđu pre svega živi priča duga koji se mora odužiti bio on karmički, porodični, genetski ili bilo koji drugi dug. Dolaze uterivači dugova, bilo u metaforičkom, bilo u konkretnom smislu (iz knjige Stubovi sudbine, Aleksandar Imširagić)





Šta možemo očekivati u narednom periodu tokom retrogradnosti Marsa?

-povećanu i podmuklu agresiju

-da se aktiviraju tajni neprijatelji

-prevare od strane muškaraca, tajne veze sa muškarcima, seksualne veze u tajnosti


Mars vlada znakom Ovna i suvladar je znaka Škorpiona. Mars iz Ovna je vatreni, direktan, prodoran, beskompromisan, dok je onaj iz Škorpiona vodeni drugačije energije, intenzivan, kao vulkan koji se sprema da proradi izbaci vrelu lavu. U meridijanskoj tehnici prva kuća horoskopa, ovnovska, pripada burezima, a osma, škorpionska, bešiki. Ova dva meridijana su uparena, te bi u narednom periodu bilo dobro raditi tapkanje na ovim tačkama.

Kako se rade vežbe za uklanjanje straha koji se javlja u dizbalansu u meridijanu bubrega možete videti ovde



A kako da uklonite napad panike ili neku fobiju i izbalansirate meridijan bešike možete videti ovde



Ukoliko ne možete sami da se snađete možete me kontaktirati putem ovog linka



bottom of page