top of page

PUN MESEC - moć transformacije

Updated: Mar 18, 2022


Piše: Jelena Đokić

Profesionali astrolog, astro terapeut, Bahov praktičar


Svetla su najbitniji faktori u horoskopu koji determinišu sve ostale, a na njihovu važnost ukazuje i sama činjenica da astrološko predstavljanje podrazumeva da navedemo znak u kojem nam je Sunce, podznak i poziciju Meseca.


Sunce i Mesec simbolišu oca i majku. Sunce (peta kuća) simboliše i radost, kreativnost, vitalnost, dok je Mesec (četvrta kuća) povezan sa osećanjima i bliskošću, porodicom iz koje potičemo. Roditelji su ti koji imaju ulogu da u periodu odrastanja upravo kroz sebe kod deteta razviju te kvalitete.




Mesec poznat kao Luna ili Selena predstavlja ženski deo ličnosti. Yin energetski kod, simbolizuje iracionalno, podsvesno, subjektivno, osetljivost, navike, uspomene, raspoloženje, detinjstvo, plodnost, ženstvenost, nostalgiju, lenjost, sve majke i žene, ali i idealnu ženu, takođe i sve stvari, sav običan svet, narod. Pripada elementu vode, vlada znakom Raka, egaltira u znaku Bika. U padu je u Škorpiji, u izgonu u Jarcu. Na telesnom nivou povezan je stomakom.

Mesec je simbol unutrašnjeg bića, prostora iznutra, sve što nas sadrži i što je u nama. Kretanje Meseca opisuje atmosferu, a on na svaka 2,5 u proseku promeni jedan znak. Mesec prodje kroz sve znake od 27,5 – 29 dana. To se zove lunarni ciklus.


PUN MESEC predstavlja fazu u kojoj Mesec obrazuje egzaktnu opoziciju sa Suncem, ugaono rastojanje između luminara je 180 stepeni. U tom periodu mesečeva svetlost je najcelovitija.


Ovu fazu je dobro iskoristiti za rituale za zaštitu, proricanje, proročanstva. Vitalnost može biti ugrožena jer su emocije uzburkane jakim suprotnostima znakova. Nesporazumi su česti, preosetljivost i stres. Moć racionalnog rasuđivanja je oslabljena. Vreme je za isceljenje.


Pun Mesec predstavlja drugu važnu tačku, kao opoziciju Sunca i Meseca. To se smatra najosetljivijom tačkom. Žene (Mesec) su najosetljivije u periodu punog Meseca, dok su muškarci (Sunce) najosetljiviji u periodu mladog Meseca.


Nikakve akcije ne započinjite pri punom Mesecu. Najmanje dan ili dva, ranije ili kasnije možete delovati, kako bi ste izbegli nepovoljan efekat. Izbegavajte odlazak na operacije tokom punog Meseca.


Potrebno je samo dopustiti odvijanje događaja, prihvatati promene situacije.






RITUALI KOJE MOŽETE SPROVODITI TOKOM PUNOG MESECA


Pre svega post vodom u trajanju od 24 sata.

Pravi post na vodi znači da je unos kalorija nula. To znači da pijete samo vodu, bez ikakvih dodataka. Za post vodom se kaže da je najbolji i najbrži način detoksikacije organizma, ali i da se pravi efekti vide tek nakon tri dana. Idealno bi bilo da popijete izmedju 2 i 3 litre vode. Možete sipati vodu u lepu staklenu flašu i pijuckati tokom dana.


Ko ne bi trebalo da posti na vodi?


Trudnice i dojilje.

Deca.

Osobe koje imaju određene poremećaje u ishrani (bulimija, anoreksija) ili imaju određena medicinska stanja poput slabosti bubrega ili jetre, ako ste slabi, ili vam je imunitet slabi, ako ste anemični, imate izuzetno visok krvni pritisak ili lošu cirkulaciju.

Nakon operacije ili teške bolesti.


Pismo transformacije


Na papir napišite sve ono što želite da otpustite iz svog života. Možda je to emocija, ili neki toksičan odnos, neka situacija. Možda želite da oprostite nekome. Izbacite na papir sve ono što vas guši ili blokira. Kada ispišete, stavite pismo u tanjir i zapalite. Videćete da će neka pisma teško goreti i da je potrebno više puta da ih zapalite kako bi se pretvorili u pepeo. To je znak “težeg” energetskog razvezivanja, tačnije da ste teže otpustili to što vas je ophrlilo. Pepeo bacite na zemlju, neka ga vetar raznese. Nemojte ga bacati u vodu, WC šolju i slično.



bottom of page