top of page

Nikola Jokić - džoker novog doba

Updated: Sep 12, 2020



Piše: Jelena Đokić

profesionalni astrolog i astroterapeut


Košarkaš Nikola Jokić (1995) je jedna od najvećih NBA senzacija. Reprezentativac košarkaškog tima Srbije, iako možda nije izgledao tako ima prirodni talenat za košarku. Teško da je neko sa strane mogao da predvidi da će Jokić, prvi Ol-star igrač kluba posle osam godina, pokrenuti košarkašku renesansu u Denveru. Njegovi Nagetsi su najtraženiji tim za gledanje u gradu (u kome su još i trostruki osvajači NFL Superboula, Denver Bronkosi; dvostruki hokej šampioni NHL-a Kolorado Avelanši, ali i bejzbol (Kolorado Rokis) i MLS timovi (Kolorado Rapids)). Mladog somborca zovu Džoker, a u rodnom gradu dobio je mural na zidu osnovne škole u koju je išao na kome piše “Ne plaši se da ne uspeš”.

Slika 1: Nikola Jokić igra za Nagetse iz Denvera u Koloradu



I, dok su mnogi predstavnici klubova videli Jokića kao visokog, još neizrezbarenog do kraja centra, a bili odbijeni odsustvom klasične fizičke građe koja se od igrača na takvoj poziciji očekuje, Nagetsi su gledali iza te estetike. Videli su lukavog košgetera koji ima osećaj za šut, videli su centra koji ume da se druži sa loptom kao neko iz spoljne linije. On je kao devetnaestogodišnji momak zapažen u aprilu 2014. u Portlandu na "Hups samitu". U pitanju je tradicionalno godišnje okupljanje košarkaških talenata koje okupi desetine NBA moćnika a upravo je tu, Jokić pokazao da može da se nadmeće sa talentima NBA kalibra. Nagetsi su ga odabrali u drugoj rundi kao 41.pika.


Jokić je sa košarkaškom reprezentacijom Srbije, osvojio na OI u Riju 2016. srebro i bio jedan od najmlađih u timu koji se vratio u zemlju košarke ovenčan medaljom sa najprestižnijeg sportskog takmičenja.


SUNČEV HOROSKOP


Malo poznata vrsta horoskopa koju mnogi pogrešno smatraju solarnim horoskopom (od rođendana do rođendana) je Sunčev horoskop, međutim, radi se o vrlo jednostavnoj vrsti horoskopa.


Kada se izračunava podznak, tj. Ascendent (osa prve astrološke kuće ličnosti) od koje počinje tumačenje horoskopa, i koja predstavlja jednu od četiri važne tačke u horoskopu, uzimaju se u obzir tačan datum rođenja (ako neko ne zna kada je rođen, uzima se u obzir datum koji je unet u ličnu kartu, jer je to numerološki „pečat” osobe), sat i mesto rođenja. Problem uglavnom nastaje kod netačnih podataka za sat rođenja, a mnogi ga ne znaju, čak ni okvirno. Tada astrolozi za sat rođenja koriste podnevno vreme, što daje prilično nepreciznu sliku horoskopa, tj. natalne karte. Do nedavno se u velikoj meri koristio Sunčev horoskop, jer mnogi nisu znali tačno vreme rođenja, pa je on davao preciznije informacije.


Metoda izračunavanja vrhova astroloških kuća


Postoji jedna vrlo jednostavna metoda analiziranja nečije natalne karte, tj. horoskopa, tako što se za Ascendent koristi tačna pozicija Sunca. U ovom slučaju može se koristiti ručno crtanje natalne karte uz korišćenje podataka koji se dobijaju iz Efemerida – astroloških podataka o poziciji planeta ili jednostavno upotrebom zvaničnog astrološkog softvera, Kepler ili Sirijus.


Cilj rada mi je da dokažem kako se iz Sunčevog horoskopa Nikole Jokića vidi koliko živi nameru dana kada je rođen. Tačnije šta mu Univerzum priprema kao zadatak i da li je on to uspeva da materijalizuje.



Slika 2: Sunčev horoskop Nikole Jokića


Posmatraću redom:


1.Ascendent i planete u 1. kući

2.Vladara Ascendenta

3.Odgovarajuću kuću izlazećem sunčevom znaku

4.Sunce – vladar određene kuće

5.Mesec


Da je uloga Sunca od presudne važnosti videćemo iz posebne vrste horoskopa zasnovane na Suncu, a koji treba da nam posluži da lagano iz par koraka procenimo osnovnu prirodu natusa iz ugla Sunca, onog svesnog dela natusa koje se ispoljava kroz potrebu natusa da se ostvari, istakne, što se objektivno najčešće primarno ispoljava kroz profesionalno usmerenje i ostvarenje i stvaralaštvo.


Sunčev horoskop zapravo predstavlja horoskop dana (u našem slučaju horoskop dana rođenja iako ga možemo praviti za dan bilo kog događaja) napravljen za momenat zore, za trenutak rađanja dana, tj. za trenutak kada je Sunce egzaktno na ASC. U ovom sistemu dan počinje od zore i traje do sledeće zore, i stoga je osobama rođenim između ponoći i zore Sunčev dan definisan kalendarskim danom pre kalendarskog dana rođenja.

Svaki trenutak u vremenu je specifičan i neponovljiv, ali je na isti način i svaki dan (period od zore do naredne zore) specifičan po svojoj posebnoj energiji koja je više opšta od jednog određenog trenutka i samim tim manje lična, ali istotako i snažnija budući da predstavlja širi vremenski interval (kao što je svaki kolektiv snažniji od jednog pojedinca, ma kako da je pojedinac moćan i kvalitetan, ili kao što je energija godine snažnija od energije dana).


Drugim rečima, dan rođenja kao opštija kategorija predstavlja kalup u koji se svaki pojedinac, rođen u vremenskom intervalu koji taj dan obuhvata, uklapa svojim specifičnim momentom rođenja, odnosno, dan rođenja nas svojom energijom uslovljava i definiše na isti način na koji nas definiše i Lični broj koji govori o glavnom zadatku natusa (a spuštanje na lični nivo kada je lični broj u pitanju radimo preko odgovarajuće kuće, njenog vladara kao i preko pozicije planete koja odgovara datom broju). Vrednost ovakvog horoskopa je velika jer trenutak rađanja dana ima snagu da opiše energiju celog tog dana, posebno onda kada nam nije poznato vreme rođenja u okviru jednog dana.


No, i kada imamo precizno vreme rođenja, ovaj horoskop urađen za zoru ima svoju vrednost jer je Sunčev horoskop, kao horoskop dana, zapravo - volja tog dana ili volja našeg stvaraoca (što je, naravno, Sunce) koja ne može biti manja od volje za jedan dan. Jedan dan je jedinica svesti iz koje deluje Sunce jer Sunce deluje iz celog kruga, a ne samo iz jednog stepena (kao Ascendent). Ono ima integrišuću poruku iz ugla celine. Zato je ono tako veliko, jer predstavlja naše pravo integrisano JA koje se ogleda u našem Heliocentričnom horoskopu (horoskop sa Suncem u centru, za razliku od geocentričnog koji koristimo).


Objektivno ovaj horoskop urađen za zoru će dati širu sliku natusa iz ugla svesne energije, njenog usmerenja, ciljeva koje želi da postigne, načina percepcije, reagovanja, svesnih akcija koje uzrokuju povoljne ili ne posledice, a što je najvažnije i koliko snage i volje natus ima da ostvari željeni potencijal iz natala koji najplastičnije možemo uporediti sa svima poznatim pitanjem Šta bi voleo/la da budeš kad porasteš?


Dobar Sunčev horoskop, odnosno dobar dan za rađanje je dobar kalup za dušu i telo (Mesec i ASC), kao dobra porodica u kojoj se rađamo, a idealno je ako se natalni potencijal uklopi sa potencijalom dana, jer u suprotnom možemo imati genija rođenog u porodici koja ne razume tu genijalnost i koja stoga može ostati neprimetna, ili, čak nipodaštavana a sam natus zbog toga sputan u svom razvoju i nesrećan. U današnjoj savremenoj Astrologiji jedan od najznačajnijih proučavalaca upravo ove drevne tehnike Solarnih horoskopa je elektroinženjer i profesor matematike, koji je veoma poznat i u sferi kvantne fizike – Elis Piterson. On koristi Solarne horoskope u kombinaciji sa 12 solarnih horoskopa za ulazak Sunca u 12 znakova Zodijaka za datu godinu i kaže da na taj način dobija vrlo egzaktnu energetsku strukturu svakog natusa. On Solarne horoskope naziva još i Energetskim horoskopima i dodaje da je za njega od izuzetnog značajakarmičko čitanje Solarne karte.

Prema Sunčevom horoskopu, osoba će imati utoliko više karakteristika svog znaka, ako se u prvoj astrološkoj kući njene ličnosti nađu i Merkur (mentalno stanje) i Venera (emocije) ili još nekoliko drugih planeta.


Dana kada se Nikola Jokić rodio Sunce je menjalo znak. Tog 19.februara 1995. u 4.20 am ušlo je u promenljivi znak Riba. „Razumevanje“ je najbolja reč koja opisuje pripadnike ovog znaka. Ribe kao druželjubive često se nađu u društvu veoma različitih ljudi. Njihova spremnost da daju sebe u emotivnom smislu uklapa se u celu sliku razumevanja drugih ljudi. Ribama je ugodno da budu podrška nekome. Pored toga što nisu predodređeni za vođe, njihovo prisustvo je važno u bilo kojoj stvari koje se prihvate. Ribe su vodeni znak i kao takve odlikuju se empatičnošću i izraženim emocionalnim kapacitetom. Vladajuća planeta je Neptun koji upravlja snovima, psihom, metafizikom i kreativnošću. Zato su Ribe intuitivnije i poseduju umetničke talente. Ribama su osetljiva stopala i imuni sistem. Potrebno je stalno štititi stopala da ne bi došlo do težih povreda, a kako je imuni sistem neizmerno važan kao štit od svih bolesti, za Ribe je veoma važno da vode računa o imunom sistemu.


Koraci u tumačenju Sunčevog horoskopa

1. ASC i planete u 1

ASC (na kojem se nalazi Sunce) govori (srodno prirodi Sunca u natalnom horoskopu) o osnovnoj energiji natusa, o onome što natus svesno želi, njegovoj percepciji života i načinu ispoljavanja, odnosno o načinu na koji se prezentuje. Planete u 1 dodatno bolje tu energiju u zavisnosti od prirodne signifikacije planete, kao i njene vladavine nad određenom kućom.

Jokić je takozvana nulta Riba, tačnije Sunce se našlo na 0.stepenu Riba na dan kada se on rodio, 19.februara 1995.godine. Ovaj stepen donosi mnogo samoodricanja, što je prvi od preduslova za uspeh. U radu je metodičan i praktičan, dok igra deluje kao riba u vodi. Uvek nađe put do koša, probije se toliko lako i elegantno, jednostavno je neuhvatljiv.


U prvoj kući našao se Saturn na 13.stepenu Riba, dva stepena odatle nalazi se fiksna zvezda Ahernar. U pitanju je fiksna zvezda prirode Jupiter iz sazvežđa Eridanus (Pozdemna reka). Njeni simboli su anđeo i mač, te ne čudi što je Jokić prvi među jednakima u košarkaškoj reprezentaciji Srbije. Ova fiksna zvezda je srećna i naglašava duboka duhovna iskustva, filozofe, ukazuje na daleka putovanja, kako u prostoru tako i u Duhu, razvija nepregledni filozofski um. Ovo je zvezda uskrsnuća, zvezda koja ukazuje da „ima Boga“ i često natus mora da prođe kroz mrak, odnosno kroz teške periode u životu da bi dosegao svetlo. Ova zvezda bi trebala da se aktivira najkasnije do 29.godine natusa, kada je u proseku prvi povratak Saturna. Svakako treba obratiti pažnju na to što Saturn u karti Sunčevog horoskpa ima jak kvadrat sa Jupiterom, koji je jedan od vladara ascendenta sunčevog horoskopa, pa treba da obrati pažnju pre svega na sistem u kome živi, da ne bi postao njegova žrtva kao na i redovne zdravstvene preglede.


Saturn u prvoj kući u karti Sunčevog horoskopa čini ga starijim i ozbiljnijim nego što ima godina. Pojedini novinari su pišući o njemu napisali da izgleda kao da je došao iz prošlosti.

Na 13.stepenu Riba je pad Merkura. Ovaj stepen ukazuje da je Jokić u radu vrlo brz i intenzivan. U drugoj polovini života puno novca će trošiti na obrazovanje, nova saznanja i putovanja. Njegov zadatak je da nauči da disciplinuje mišljenje, jer će time mnogo više postići u životu.


2. Vladar ASC

Ima dva vladara ascendenta Sunčevog horoskopa, a to su Neptun na 24.stepenu Jarca (znaku u kome Mars egzaltira, Saturn je u sedištu, Mesec u izgonu) i Jupiter na 12.stepeni Strelca (koji je svoj na svome, u sedištu, dok je Merkur u izgonu u Strelcu). Ove godine, Jokić ima drugi povratak Jupitera i to baš u mesecima kada je imao jednu od najboljih sezona u NBA, u toku su reprezentativne pripreme i predstoji SP u Kini. To je svakako povoljan znak za njegovu karijeru I status, jer je u Sunčevom horoskopu Jupiter na vrhu MC.

Jupiter, kao vladar ascendenta Sunčevog horoskopa našao se na 12.stepeni Strelca, u sazvežđu Herkul (Herkules lat). Herkules je bio grčki junak, sin boga Zevsa i Alkmene, ćerke mikenskog kralja. Interesantno je da je Herkul morao da izvrši 12.junačkih dela. Jokić ima Jupiter na 12.stepeni Strelca u okviru ovog sazvežđa i to u konjukciji sa fiksnom zvezdom Sarin, koja se nalazi na 14.stepeni i 46.lučnih minuta Strelca. Ovakva pozicija, ukoliko to i ostali pokazatelji pokažu donosi mu nagradu za hrabrost i on postaje narodni heroj. Što već jeste, jer ga Srbi u zemlji i širom sveta obožavaju, kao i brojni navijači Nagetsa iz Denvera

Neptun, drugi vladar ascendenta Sunčevog horoskopa je na 24.stepena Jarca u konjukciji sa Uranom, orbisa 4 i širem kvadratu sa Mesecom, orbisa 6. U ovom stepenu se vide snažne Jarčevske crte. Ovo je moćan stepen po pitanju novca, a Jokić je sa Denverom potpisao ugovor na 148 miliona dolara do 2023.godine, a tu su i brojni bonusi koje ostvaruje. Obzirom da se Uran nalazi na stepenu ezgaltacije Marsa i ima jaku konjukciju sa Neptunom, te da je „progutao“vladara ascendenta i obojio ga ukazuje da je Jokić rođen da bude revolucionar, vođa, koji upravlja i diriguje drugima. O tome svedoče i natpisi u novinama uz naslov „Revolucija zvana Nikola Jokić – kako je naš as za uvek promenio NBA ligu“. Jokić je izmenio sve košarkaške postulate i predrasude o centrima, a njegova igra je odavno nadmašila sva očekivanja. Naš centar je jedan od onih koji su kroz karijeru (dugu tek četiri NBA sezone) prekrojili način gledanja na košarku, kako ljubitelja, tako stručnjaka (što je daleko teže). Pre centra iz Sombora poslednja revolucija pod košem viđena je devedesetih godina prošlog veka u u liku i delu Dejvida Robinsona, Dikembea Mutomba i pre svih Šekila O'Nila. On je u ligu došao sa 150 kilograma, a kroz karijeru je znao da bude i za gotovo petinu teži. Osvajač četiri prstena je u Orlandu lomio konstrukcije, savijao koševe, pa je liga morala da promeni infrastrukturu, a rivali način na koji ga brane.


- Ja mislim da samo uzimam ono što mi se daje u utakmici. Nekad sam možda agresivniji nego inače, ali to je kada timu treba da budem takav. Ništa što forsiram, nego samo ono što mogu - kaže Nikola. Zvuči kao Uran na stepenu egzaltacije Marsa.


Dispozitor vladara ASC dodatno opisuje energiju, govori o napretku ili ne u vremenu. Kako je vladar ASC uvek i vladar Sunca, to je od velike važnosti i kuda vodi samo Sunce kao faktor uspeha.


Dispozitor Neptuna u Jarcu je Saturn u Ribama, dok je dispozitor Jupitera u Strelcu – Jupiter u Strelcu. Opet se kao izazov javlja jak kvadrat Jupitera i Saturna te Jokić mora da otvori četvoro očiju da stvori svoj sistem, a ne da bude u sistemu.

3. Odgovarajuća kuća izlazećem, Sunčevom znaku

Osim što determiniše i prirodu natusa, i ovaj faktor dodatno opisuje glavnu želju srca i ono što natusa čini radosnim i ispunjenim. Potrebno je kombinovati ga sa ostalim faktorima,

Pa uz Jupiter u Strelcu na vrhu neba imamo uglednog i višestruko nagrađivanog gorostasa, velikog filantropa, dobrotvora, učitelja mnogima, moralnog i duhovnog vođu svog roda, te uz Neptuna u Jarcu na vrhu 12.kuće u konjukciji sa Uranom na stepenu egzaltacije Marsa, nekoga ko preko dalekih mora odlazi i snagom svoje volje i umeća postaje broj 1 – najboji vojnik u legiji zvanoj NBA.

4. Sunce – vladar određene kuće

Kako je Sunce faktor od kojeg polazimo to je od velike važnosti, budući da je na ASC, i kojom kućom vlada, jer će to opisati i energiju natusa, ali i one okolnosti koje natusu na putu ostvarenja cilja dolaze, koje su kanal preko kojeg se lagano mogu ostvariti i na neki način jedan od najvažnijih faktora jer determiniše jednu od glavnih sfera interesovanja.

Na dan rodjenja Nikole Jokića Sunce je u Ribama, a šesto polje je u umetnutom znaku Lava, pri tom se Mars, planeta akcije i energije našla na 20.stepenu (jedan stepen od pada Neptuna), pritom je Mars retrogradan! Dispozitor retrogradnog Marsa u Lavu je Sunce u Ribama u egazktnom kvadratu sa Plutonom. Mars je u Sunčevom horoskopu je vladar 2.kuće (finansije) i 9.kuće (inostranstvo, visoko obrazovanje, duhovnost) te svakako savet Jokiću da ne veruje svima, naročito po pitanju ulaganja novca, jer su moguće izvesne opasnosti po pitanju lošeg ulaganja.


Dobro je što Mars ima vatreni trigon sa Jupiterom, te je Jokić borac za pravdu, visoko moralan i pošten, a ovo je i glavni kod za uspešnog sportistu. On je pobednik u svakoj borbi, iako zbog retrogradnog Marsa deluje kao da deluje iz drugog plana. No, Nikola uvek završi posao – kad se razgoropadi postaje dominantan. Nije sebičan, prati igru, sarađuje sa kolegama.


Mars ima sekstil sa Mesecom u Vagi, što mu donosi hrabrost, strast u životu. Mesec u Sunčevom horoskopu vlada petom kućom, kućom ljubavi, hobija, sporta, dece I šestom kućom, kućom posla I zdravlja. Ovaj aspekt je takođe veoma dobar za sportiste.


5. Mesec

Duh i Duša su nerazdvojivi što potvrđuje i Mesec koji je vrlo bitan faktor i u Sunčevom horoskopu, na isti način na koji je i u natalnom bitan jer zajedno sa Suncem čini lunarnu fazu koja predstavlja put kojim idemo. Ovo potvrđuje i sama pozicija Meseca u Sunčevom horoskopu, koja je, zapravo, uvek tačka Fortune tog horoskopa. To ukazuje da je tu Mesec slika naše Duše kroz koju mi imamo svoj put i način dolaska do svoje sreće, do onoga što uz svesni nivo, naša podsvest želi. Njegova pozicija u znaku i kući dodatno naglašava sferu interesovanja, onoga što dušu čini radosnom.


U Sunčevom horoskopu Nikole Jokića Mesec se nalazi na 17.stepeni znaka Vage na vrhu 8.kuće (novac od drugih ljudi, sponzorstava, kredita), obrazuje sekstil sa Jupiterom (kod za sreću i veliki novac) i Marsom (kod za sportistu). Izazov mu je ženski princip, jer su Venera i Mesec u gotovo egzaktnom kvadratu, a Venera je dispozitor Meseca, pa ne bi trebalo da zapostavlja svoju žensku, nežniju stranu ličnosti, jer ume previše da uđe u ratničko raspoloženje junaka Herkulesa, iz sazvežđa u kome je njegov natalni Jupiter.


Mesec u Sunčevom horoskopu vlada 5 kućom i 6.kućom. Kada se znak Raka nađe na vrhu 5.kuće daje sliku velike porodice sa puno dece, a natusu donosi pravu sudbinsku ljubav. Emotivna podrška mu je veoma bitna, a njegova supruga mora imati isto što i njegova majka - puno ljubavi i podrške za njega. Kada je Rak na vrhu 6.kuće, i sa malefikom u njoj (retrogradni Mars na 20.Lava), posebno treba obratiti pažnju na zdravlje, jer je fiziologija osetljivija, a pored redovnih sistematskih pregleda, obavezno uključiti zdravu i kontrolisanu ishranu, kao i alternativne tehnike, uz savete tradicionalne medicine koji se primenjuju u redovnom režimu. Bitan je holistički pristup.


Zaključak: Mnogi zagovornici astrologije koriste kao adut u prilog korišćenju Sunčevog horoskopa, upravo teoriju da je Sunce, koje u zapadnoj astrologiji ima prioritet nad Mesecom kome je pripala ta „čast” u indijskoj astrologiji, planeta koja najviše utiče na razvoj događaja u životima pojedinaca. Sunce je zapravo simbol najjače energije, i predstavlja svesni deo ličnosti za razliku od Meseca koji simbolizuje fizičku ranjivost, ali i snagu podsvesnog. Sunce utiče na način na koji svesno reagujemo, odluke koje donosimo pod punom odgovornošću i za koje smo iskreno motivisani. Ono simbolizuje muškarca u horoskopu žene ili animus, tj. muški aspekt njene prirode ( kod muškaraca njegov ego) i svojim položajem uvek na osi prve astrološke kuće ponaša se kao Ascendent tj. podznak kao naš ego i naš super ego. Zbog toga svaka osoba je na manje-više prepoznatljiv način predstvnik svog znaka, jer Sunce u znaku u kome se zateklo u momentu rođenja ima veliku snagu. Ako se dobro analiziraju postupci neke osobe, čak iako naizgled nije tipičan predstavnik svog znaka, uvek ćete u njenim postupcima nazreti ono najkarakterističnije za taj znak.


Svi koji su rođeni istog dana iste godine imaju isti životni zadatak, ali nisu svi sposobni niti im je dato da ispune ono što je Univerzum naumio za njih. Vreme Nikole Jokića tek dolazi, a svakako je u prvih 24 godine života itekako dokazao da se vrednim radom, odricanjem, uz najviše moralne i ljudske vrednosti, pomalo ludosti i mnogo hrabrosti može daleko stići. Srećno Nikola.

Literatura:

Predavanja za I godinu, Sunčev horoskop, Aleksandar Imširagić

Tajne stepena Zodijaka, Aleksandar Imširagić

https://sport.blic.rs/kosarka/nba/nikola-jokic-nba-revolucija-blicsport-plej-of-vesti/jwqshtl

Internet

bottom of page