top of page

Ljubav oduvek i zauvek

Updated: Apr 9, 2022

JELENA LENKA DUNĐERSKI I LAZA KOSTIĆ

Kada te pesnik voli, ne možeš umreti


Veliki Dante imao je Beatriče, Petrarka Lauru, a Laza Kostić Jelenu Dunđerski, odmila nazvanu Lenka. Kada te pesnik voli, nikada ne možeš umreti. Iako je Lenka preminula pre 122 godine (1895), legenda o njoj i dalje živi kroz generacije stasale uz stihove pesme Santa Maria della Salute koju joj je posvetio čovek koga je najviše volela, muškarac koji ju je inspirisao i motivisao, jedini umeo da pokrene, provocira sve njene umetničke kvalitete i nadahne osetljivu, krhku dušu, okupira njene misli i uskovitla već vrelu mladalačku krv. Ko je bila žena koja je tako snažan utisak ostavila na najneobičniju ličnost u srpskoj poeziji, večitog ekscentrika i jednog od naših najobrazovanijih romantičara, najučenijih Srba 19. veka?

O njoj je ostalo malo podataka, zbog čega je postala i mitska ličnost nekadašnjeg Novog Sada. Zdravko Šotra je ekranizovao film ”Santa Maria della Salute” o večnoj platonskoj ljubavi između slavnog srpskog pesnika, doktora pravnih nauka, čoveka koji je govorio osam jezika, prvi preveo Šekspira na srpski, večitog sanjara i maštara, prijatelja učenih, bogatih i uglednih ljudi, dr Laze Kostića i Jelene odmila zvane Lenka, kćerke njegovog kuma Lazara Dunđerskog, koja je obeležila kraj 19 veka, a zatim uzburkala 20. vek, ostavši zauvek nedorečena, dobro čuvana tajna, o kojoj se mnogo nagađalo, a premalo znalo.


U spomen ove ljubavi ostale su dve pesme koje je Laza posvetio Lenki, mlađoj upola od njega, koja je preminula iznenada od tifusne groznice u jesen 1895. na svoj 26 rođendan. Igrom slučaja ili ne, to se desilo tri meseca nakon što se Laza Kostić, njena jedina ljubav, oženio dugogodišnjom verenicom Julkom Palanački, nakon što je dobio jasnu i direktnu poruku od bliskih prijatelja Dunđerskih da Jeleni ne rasteruje prosce i da je ne zamajava. Njihova platonska veza trajala je 4 godine. Iako ju je znao od kad je bila dete, Laza je zapravo Jelenu odista upoznao u leto 1891.godine (jul i avgust su proveli zajedno) kada je boravio u gostima u dvorcu njene porodice u tadašnjem Čebu (današnjem Čelarevu). Za oboje od tog leta više ništa nije bilo isto. Lepa Jelena je u tom trenutku imala 21 godinu, a Laza 50 godina. Kostiću je glava bila napeta od misli, a duša uzburkana, plahovita, nespokojna, drska i strasna (njegov Mesec i Mars su u Škorpionu). Od trenutka kada je upoznao Lenku dani su mu bili jednolični bez njenog prisustva, a noći kratke i pune nemira. Kao prijatelj porodice Dunđerski i vrlo častan i moralan čovek, Laza Kostić je bio svestan nemogućnosti njihove veze (Lenka Venera konjukcija Saturn, Laza Venera kvadrat Saturn), ali mlada Lenka se sve vreme nadala i maštala (Venera trigon Neptun).


Izuzetno lepa kći vojvođanskog veleposednika, plavih očiju, visoka i skladna stasa, govorila je nekoliko jezika (vrh 3. kuće u Blizancima), svirala klavir (Merkur sekstil Venera), mnogo putovala i volela jahanje.


Merkur joj je na 20 stepeni Vage u 7. kući – šarmantna, čestita osoba, ljubitelj sporta i putovanja. Zanimljivo je da je Tesla ovde imao južni čvor, a Laza je nudio Lenku za ženu Nikoli Tesli. Takodje je interesanto da je na 20 stepeni Vage ezgaltiran Saturn, a vladar Lazinog horoskopa je Merkur, a Laza je bio upola stariji od nje (Saturn).


Laza Kostić činio je sve da je izbegne. Čak joj je nudio druge prosce, preporučivao i provodadžisao. Tako joj je jednom pričao o Nikoli Tesli, tada mladom naučniku, ambicioznom i inteligentnom. Ali, Lenka je uporno odbijala, ne shvatajući zašto joj to radi i neprestano je povređuje, ne želeći da joj prizna koliko i sam pati zbog nje.


"Udajte se, udajte, gospođice Lenka, oslobodite i mene i moju patnju i čežnju". (Venera kvadrat Saturn u Lazinoj natalnoj karti)

U istraživanju o njihovom odnosu, naišla sam na različite podatke o datumu njenog rodjenja. U knjizi koju je napisao Pero Zubac “Lenka Dunđerska” autor je u arhivi svog prijatelja Hadži Zorana Lazina, dobrog znalca Lazara Kostića, video njenu krštenicu gde je krasnopisom napisano da je Elena (Jelena) rođena 26.oktobra 1869.godine na Mitrovdan po starom kalendaru. Iako se pominje u drugim izvorima da je rodjena godinu dana kasnije, o Aranđelovdanu (21.novembra 1870. po novom kalendaru), ja sam uzela ovaj prvi datum jer mi na osnovu natalne karte ima smisla njen život. Takodje sam na osnovu nekih podataka iz njenog života zaključila kada bi mogla da bude rodjena, pa sam tako izabrala vreme 4:31 pm, a za mesto rodjenja navela Srbobran, gde je porodica živela.


“O Lenki Dunđerskoj napisana je, valjda, najlepša ljubavna pesma na srpskom jeziku. Moralo je u toj devojci biti toliko svetlosti i tame (Sunce na 3 stepena Škorpiona u njenoj karti – mesto egzaltacije Plutona i pada Meseca) bar koliko je tamnog svetla u stihovima zavetne Lazareve poeme. A ime njeno se u pesmi i ne pominje, toliko je u njoj ima da je to, odista, nepotrebno” (Lenka Dunđerska, Pero Zubac).


Po karti koju sam priložila, vladar ASC Lenke Dunđerski je Mars koji se našao u 8. kući (koja počinje na 29 Škorpiona) uz Saturn i Veneru koji su u konjukciji, orbisa 1 stepen. Venera i Saturn u konjukciji govore o teškoj karmi vezanoj za ljubav. Lenki je to donelo ljubav prema dosta starijem muškarcu u mladosti. Donelo joj je patnju u ljubavi i premalo zadovoljstva, o čemu i piše u svom dnevniku. Evo dela kada je saznala da se Laza oženio: "Gotovo je sve. On se oženio! Da li je mogao da bude svirepiji? Za kuma je pozvao mog oca! Savršen zločin, bez traga. Ali zašto? Šta sam nažao učinila? Zašto se oženio za bogatstvo i samo zbog toga? Čujem, nije ni lepa, ni mlada, samo miradžika. Zar na to spade moj veliki pesnik i svi njegovi, i moji ideali? Otišla je moja sreća. Našto sada i život? (U Lazinoj natalnoj karti Jupiter je na 15 stepeni Strelca na vrhu 7. kuće što mu je donelo bogatu suprugu).


Vladar njenog ascendenta Mars je otišao u 8. kuću, što joj je donelo život pun promena i opasnosti. Ona je stalno iznova tražila sebe, a strast i seksualnost su bili veoma naglašeni. Svakako je sa vladarem 1. kuće u 8. kući bila bogata naslednica. S druge strane vladar 8. kuće (Pluton) našao se u 1. kući u egzaktnoj konjukciji sa Jupiterom na 17 Bika, što je kod za zaista veliko bogatstvo. Kada je vladar 8. u 1. kući pripisujemo im sve osobine Škorpiona, a Lenkino Sunce na 3 stepena Škorpiona i 8. kućom koja počinje na 29 stepenu Škorpiona dodatno pojačava njenu strastvenu prirodu i škorpionsku priču samouništenja. Ima i onih koji sumnjaju da je Lenka umrla od tifusne groznice, čaršijske priče su bile različite, ali svakako sa ovim položajem planeta nije isključeno da je samouništila sebe kada je saznala da se njena jedina ljubav oženila drugom, posle 4 godine nežne, strasne, tajne, uzbudljive, romantične, platonske, intelektualne veze. Kao da je uključila dugme za samouništenje i njena duša donela odluku da ode.


Lenka je bila strastvene prirode (vladar 8. u 1), jahala je konje i vozila kočije što je u to doba bilo neskvakidašnje. Drugi vladar njene 8. kuće, Mars, našao se u 8. kući što joj je donelo sudbinski predodredjenu smrt, a pojačalo je strasti koje su je vodile kroz njen kratak i intenzivan život.

Vladar 5. kuće (Sunce) je u 7. kući što govori da bi se ona udala jedino iz ljubavi, što je i priznala Lazi u avgustu 1893.u jednom od njihovih dugih razgovora u dvorcu Dunđerskih u Čebu (današnjem Čelarevu):


Lenka Lazaru:

“Već dve godine svi razgovori naši

I duge šutnje i duge šetnje

Isti imaju kraj

Vi kao da kanite, kao da ste

Od Boga poslati,

Da meni dragog birate

Kome ću reći, kako bi Vi to rekli:

“Evo me, evo, naj!” (ona ima Mesec kvadrat Merkur, reči su te koje joj povređuju dušu)

A od svih tih pitanja u mom se

Umornom srcu još klupko tuge svi.

I da Vam kažem, bez stida:

Ako bih pošla za nekog

Morao bi biti kao Vi” (Lenkin vladar 5. kuće Sunce otišlo u 7. kuću)

(Pero Zubac, odlomak iz drame u stihovima “Lenka i Lazar”)


Sunce je u kvadratu sa osom čovorova, orbis 1 – Južni čvor je na 2. stepena Vodolije u kvadratu sa Suncem na 3 Škorpiona u kvadratu sa Severnim čvorom na 2. stepena Lava (na vrhu njene 5. kuće – kuće ljubavi, što joj je donelo sudbinsku ljubav) ali i nemogućnost realizacije u smislu udaje za njega, jer je Sunce u ženskom horoskopu muž, a kvadrat sa osom čvorova govori o “oštećenju” po tom pitanju, baš kao I po pitanju ulaska u brak (Sunce u 7 kući).

Natus sa Suncem na 3. stepena Škorpiona dozvoljava glavi da upravlja srcem. Lenka je bila neumorna sa velikom moći volje.


Lenka ima aspekt Mesec kvadrat Merkur što ukazuje da joj je majka davala pogrešne savete iz najbolje namere, a i mnogo je bilo čaršijskih priča o njenom i Lazinom odnosu.


Sudeći po njenoj natalnoj karti i aspektu Mesec kvadrat Neptun, Lenka je imala psihološke probleme nepoznatog uzroka i izuzeto osetljivu psihu što je njenoj nežnoj duši sa Mesecom u Raku teško padalo. Bila je rastrzana između onoga što oseća prema Lazi i onoga što joj je porodica nametala (Mesec u 4. kući – vezanost za porodicu).


Mesec ima kvinkunks sa Saturnom što dodatno opterećuje njenu dušu.

Iz Lenkinog dnevnika, zapis kada je Laza preveo na srpski njenu pesmu koju je napisala u pansionu u Beču:


Vtornik, 1891. veče

Izašli smo u šetnju iako je bilo hladno. Ali šta je hladnoća prema vrelini mojih obraza. Čuću reči o mom malom stihotvoreniju od najvećeg srpskog pesnika. Nisam ništa pitala, a ni on nije ništa rekao. Odjednom, počeo je da recituje:

Nada za nadom, brodolom sve je, Al srce se nada uvek više, Kao što val za valom briše, Tako gorčina ne nestaje; Kao što valovi tonu i pene, Tako gorčina dođe do mene, Mada se nadom svaki dan hrani, Udari srca, talasa su dani...

 Jupiter je nada, a njen Jupiter je u egzaktnoj konjukciji sa Plutonom (ona bukvalno sagoreva u ovim stihovima, a on prevodi pesmu na srpski sa svešću jedinstva – oseća je na svim jezicima, njih dvoje su često govorili različitim jezicima prim.aut)

Bila sam bez reči, od sreće. On je recitovao na srpskom, moju pesmu ispevanu na nemačkom! On ne samo da ju je noćas preveo, već je popravio tamo gde su moji nevešti stihovi bili malo hrapavi, na svoj način i još je naučio napamet, izgovarajući reči iz moga srca onim svojim dobro znanim pesničkim patosom. Zagrcnula sam se od sreće. Više nisam pitala, ništa više nisam tražila. Na ulazu kod stepeništa, on je međutim, samo dodao:


– Vaša mlada i divna duša ne bi smela da tako rano, a tako duboko pati i već oseća toliko gorčine života! (Mesec kvinkunks Saturn, Venera konjukcija Saturn u 8. kući u Lenkinom natalu)


Za Lazu Kostića je svugde isti podatak da je rođen 12.februara 1841. u Novom Sadu. Za njegovo vreme rođenja sam stavila 12:00 pm, a sudeći po karti to ima logike, jer vladar 1. kuće Merkur u njegovoj 10. kući (karijera) na 29 stepeni Vodolije, a tu su se našli još Sunce, Uran (vladar 10 u 10).


U oči mi je upalo to što je njegov Merkur na 29 stepeni Vodolije što ukazuje na postignuća u praktičnom i misaonom pogledu. Vidovitost. Dobar stepen za pisce. Astrologija. Sudeći po Lenkinim rečima, Laza se zanimao za astrologiju:

“Vi bi ste mogli znati

Da li postoji Bog,

Da li zna sve tajne naše,

Da li sve vidi i zna.

Vi biste mogli znati (Lazin Jupiter na 15 Strelca – proroštvo i predvidjanje, osoba ima dar intuicije ili sposobnost predskazanja onoga što će biti)

Kad ste već prozreli svet

Ko sam, u stvari, ja…

…Vi se tajnama bavite,

Vama su sestre zvezde (Lazin Merkur na 29 Vodolije + Venera (sestra) u 11(univezrum),

Vaši su snovi i mora

I raja samog prag” (Pero Zubac, odlomak iz drame u stihovima “Lazar I Lenka”


Po karti koju sam priložila vladar Lazinog horoskopa je Merkur, što i odgovara njegovoj intelektualnoj prirodi, on je bio veoma načitan, obrazovan, govorio je 8 jezika, bio doktor prava (Jupiter u Strelcu na vrhu 7 kuće, Saturn u 7 u znaku koji odgovara Vagi, znaku gde je Saturn egzalitaran), doktorirao je u Pešti . U 10. kući se našlo Sunce u konjukciji sa Merkurom što govori o visokom nivou inteligencije. Bio je dobar govornik, a sa tim aspektom napisao je dela koja su slavna, važna i velika. Pesmu Santa Maria della Salute (njegovu pokajnicu) mnogi smatraju najlepšom srpskom ljubavnom pesmom, a 2009.godine obeleženo je 100 godina od kako ju je Laza napisao, posvetivši je svojoj najvećoj platonskoj ljubavi, Lenki Dunđerski.


S obzirom da su Sunce i Merkur u konjukciji u Vodoliji Laza je definitivno bio ispred svog vremena, neko ko je pomerao granice, a u 10. kući donosi uspeh u karijeri. 10 kuća je ujedno i kuća porodice koju stvara, a počinje u Vodoliji tako da se odlučio naglo za brak, ali ne i brzo (Venera kvadrat Saturn – aspekt neženja). Svakako je važio za čudnu osobu, sa Uranom u 10. kući, a sudbina mu je dodelila mnogo naglih i neočekivanih promena u životu. To je i slika prijatelja koji su mu dosta pomagali u karijeri, a jedan od njih je bio i Lenkin otac, Lazar Dunđerski najbogatiji i najuticajnijih Srbin tog doba, koji mu je umesto tast postao kum na venčanju.


Baš kao i Lenka, i Laza ima neugodan aspekt Venere i Saturna i to kvadrat. Njegova Venera je na 8 stepeni Ovna, a Saturn na 0 stepeni Jarca, na kritičnom stepenu. I on je bio predodređen za tešku karmu po pitanju ljubavi, na patnju i bol, premalo zadovoljstva, a ovaj aspekt je ujedno i aspekt neženja. Laza se oženio tek 1895. U svojoj 54 godini dugogodišnjom verenicom Julkom Palanački, koja ga je strpljivo čekala 12 godina. Venera kvadrat Saturn može da donese i ljubav prema mnogo mlađima pod stare dane, što je Laza i iskusio kada je upoznao lepu, obrazovanu intelektualku Lenku koja ga je opčinila.


Venera na 8 Ovna se našla u konjukciji sa Plutonom na 18 Ovna u kući 11, što ukazuje da je strasnu ljubav sa mnogo mlađom devojkom pronašao u krugu prijatelja. To je aspekt ogromne strasti, a 11. kuća je kuća slobode, te je ova strast tražila da bude oslobođena. Ovaj aspekt mu je doneo bar jednu ljubav koja je trajala do smrti, nezavisno od okolnosti koje im nisu dozvolile da budu zajedno. Venera u Ovnu donela mu je hrabru, neustrašivu mladu devojku koja je vrvela od strasti šta god da je radila. Lenka je bila daleko od proseka, a sa njom je sve što je pričao, radio, disao, ćutao, maštao, sanjao, kajao se, voleo bilo prepuno strasti i čežnje.


U karti koju sam priložila postoji aspekt Jupiter (na vrhu 7 kuće: bračni partner) u trigonu sa Plutonom iz 11 kuće koji mu je doneo da na nagovor prijatelja (Lenkinog oca i mnogih drugih) oženi bogatu miradžiku Julku Palanački koja ga je čekala 12 godina.


Osa 5/11 je u uklještenim znacima što mu je donelo ljubav u kasnijim godinama i to prema znatno mlađoj osobi koju upoznaje preko prijatelja (Venera u 11 kući).


„U redovnom kolu Srpske književne zadruge objavljen je izbor iz pesništva Kostićevog u redakciji sa uvodom Ljubomira Petrovića, godine 1940.Petrović piše:...tako isto, sve njegove ljubavi – drugi motiv njegovih pesama, najčešće posle rodoljublja – bile su ne telesna strast nego najčistiji duhovni zanos (Venera sekstil Neptun, Neptun u 9). Iako tačno znamo koje je sve devojke Kostić voleo, kojima je od njih bio gotov i da se oženi (to se u njegovo vreme smatralo za najviši, ako ne i za jedini ideal), i kako su se sve te nežne veze završavale na najgluplji mogući način Kostić nam u mnogobrojnim ljubavnim pesmama ne ocrtava likove i duše tih žena, nego nam stalno daje svoj lik i svoju dušu, vazda zaljubljenu (Venera sekstil Neptun), stalno među vilama i zvezdama. Njegova pesma nije nikakva romansirana biografija spevana i stihovana, niti je dopuna onoga što se s Kostićem u životu dešavalo, nego je vizija života i smrti i prevazilaženja smrti kroz ljubav, inače pesma ne bi spadala u onaj red tekstova kojima se po svom viđenju približava i sa kojima, kao osobena, stoji u bratsvu. „(Lenka Dunđerska, Pero Zubac).

Uporedni aspekti Lenke Dunđerski i Laze Kostića

Lenka Dunđerska je u pesmama Laze Kostića i dugim zavetima ćutnje postala mit. Lenka ima trigon Venere (15 Strelca) i Neptuna (17 Ovna), a Laza sekstil Venere (8 Ovna) i Neptuna (14 Vodolije). Takodje, Lenkina Venera (15 Strelca) je u sekstilu sa njegovim Neptunom (14 Vodolije), dok je njegova Venera (8 Ovna) u široj konjukciji sa njenim Neptunom (17 Ovna).



Lazin Mesec je u opoziciji sa egzaktnom konjukcijom Lenkinog Jupitera i Plutona. Mesec i Jupiter u dobrim aspektima su kod za srećan odnos, a u lošim kao što je opozcija, koja uključuje i Plutona sigurno nije lagana, srećna priča, već pre ona sa puno fatalnosti, strasti i tragičnim ishodom.


Vrlo često dobra dva Meseca u uporednom aspektu ukazuju na srodnost duša i da se osobe prepoznaju. Ovo predstavlja značajan dodatak, ali ne može biti aspekt na kome bi veza bila zasnovana, niti stabilna, odnosno, trajna. Potreba jednog bića je da uvek može da potpuno kruži sa energijom drugog, i ako se to ne ispuni u jednom odnosu, onda su uvek otvorena vrata za nešto drugo. Ovo treba naučiti da bi se veoma brzo moglo procenjivati o kakvoj se vrsti odnosa radi.


S druge strane Lenkin Mesec i Lazin Mesec su u trigonu, u vodenim znacima, što ukazuje na bliskost duša pa i po pitanju poetskog ukusa. Zaista su bili srodne duše.


Njihove dve Venere, iz Ovna (Laza) i Strelca (Lenka) su davale simpatiju, uz orbis od 7 pojačavale priču partnerstva.


Njihovi Merkuri iz Vage (Lenka) i Vodolije (Laza) – obezbedili su im dobru komunikaciju i razumevanje. Lazu je samo jedna tako obrazovana i inteligentna žena mogla da zaokupi i inspiriše, baš kao i on nju.

Njen Mesec u Raku je u kvadratu sa njegovom Venerom u Ovnu – ostala mu je zauvek devojka, nikada žena...uz to ona je bila nezadovoljna njihovim odnosom, jer nije imao realizaciju. Bila je neispunjena

Lenkin Mars iz Strelca je u trigonu sa Lazinom Venerom iz Ovna - postoji seksualna privlačnost koja stvara magiju. Kod za seksualnu privlačnost nikako ne isključuje postojanje ljubavi u tom odnosu, ali je snažniji i dominantniji zato što se na jednom nesvesnom nivou ostvaruje bliskost. Cela priča o ljubavi se i tiče ulaska u nesvesno i iracionalno. To znači da najviše privlači seksualna privlačnost što bi predstavljalo nesvesni kod, pa onda na podsvesnom nivou postoji ono što nazivamo emotivnom privlačnošću, dok se mentalna kompatibilnost odnosi na racionalni nivo (donosi osećaj prijatnosti i da nam je lepo, ali je znatno plića). Zanimljivo je da pojedini kritičari Kostićevog opusa kažu da je on pre bio aseksualan no seksualan, te da se kroz njegove dnevnike po Lenkinoj smrti tu i tamo može pronaći podatak koliko je ona zapravo njega uzbuđivala kao žena, a s druge strane koliko je potiskivao tu strast koju je osećao zbog moralnih ograničenja i iskušenja velike razlike u godinama, koja je u to doba bila nedopustiva.


Pored aspekta ženskog Marsa i muške Venere, snažan kod za seksualnu privlačnost je i žensko Sunce i muški Mesec. Lenkino Sunce je na 3 stepena Škorpiona u široj konjukciji sa njegovim Mesecom na 14 Škorpiona. Za ovakve odnose je karakteristično da će ono što jedna osoba oseća, druga razumeti i obrnuto, zapravo kod njih he svesno i podsvesno vrlo lepo uklopljeno. Sa ovakvim aspektom postoji jaka magija. Ovo je dobar model da se nešto može započeti.


Lenkin Uran je u trigonu sa Lazinim Mesecom i njoj je doneo jednu vrstu uzbudjenja od njega,te joj je sve sa njim bilo novo, neponovljivo, revolucionarno, ona je njega rastresala u pozitivnom smislu, nadahnjivala ga, inspirisala, a on je njoj bio uvek zanimljiv. Na duže staze i kako je odnos odmicao Lenka kao neko u simbolici Meseca nije se ni malo prijatno osećala, naročito kada je saznala da je Laza iznenada oženio drugu.


Njegov Jupiter dolazi egzaktno na njenu Veneru (15 Strelca). Kada natus ima neku planetu na ovom stepenu to je asepekt proroštva i predviđanja. Oboje su imali dar intuicije i sposobnost predskazanja onoga što će doći.


Kada su se Lenka i Laza sreli i prepoznali


Iako ju je znao dok je bila dete, Laza je zapravo upoznao Lenku u leto 1891.godine, kada je dva meseca bio gost u njihovom dvorcu u tadašnjem Čebu, sadašnjem Čelarevu. Proizvoljno sam uzela datum 12.jul (Petrovdan) 1891, kako bih pogledala progresije u tom periodu.



U karti koju prilažem vidi se da je Lenki progesivni Mesec na 3 stepena Bika (na stepenu egzaltacije) tačno na vrhu Lazine 12 kuće u natalu (dakle nešto tajno, setno, prepuno čežnje, skriveno, kao san se dešavalo...), takodje kada progresivni Mesec ide kroz 12 kuću on natusu donosi unutrašnje strahove, mada Lenkin natalni Mesec u Raku je obrazovao lep sekstil te je njena duša bila zadovoljena tom tajanstvenom vezom. Tri meseca pre toga, u aprilu 1891.Lenka je napisala svoju prvu pesmu koju je Laza to leto preveo sa nemačkog na srpski.


Vladar progresivne 7 kuće koja počinje u Strelcu, Jupiter, našao se u 12 kući što je ukazalo na tajnu vezu sa obrazovanim, uglednim muškarcem koji se našao u konjukciji sa Plutonom te je on za nju bio izuzetno transformativan, i bila je magnetski privučena. Takodje, u tom periodu u njenoj progresivnoj 7 kući našao se i Saturn (znatno stariji muškarac), kao i Mars (mladići koji je prose, ali ih ona odbija). Vidi se da je progresivno Sunce na 25 Škorpiona i da će za 4 godine, biti na 29 stepenu Škorpiona (na vrhu njene natalane 8 kuće) što bi ukazalo na tragičan kraj njenog mladog života.

U progresivnom horoskopu Laze Kostića u julu 1891. Sunce se našlo na 13 stepeni Ovna, na fisknoj zvezdi Alferac, na kritičnom stepenu. Ovaj stepen se ponekad naziva karmičkim stepenom te je ta godina bila bitna za njega. Progresivno Sunce napravilo je trigon sa južnim čvorom na 15 stepeni Lava, i sekstil sa Severnim čvorom na 15 stepeni Vodolije. Progresivni Mesec bio je u Devici u 3 kući, te ga je zainteresovala pametna, inteligentna žena. Kada je progresivni Mesec u 3 kući mentalne aktivnosti postaju aktivnije, naglašeno je kretanje, putovanja, komunikacija, upoznavanje. On je u tom periodu često putovao i bio na relaciji dvorac Dunđerskih – manastir Krušedol. Progresivna Venera je u tom periodu bila na 25 Bika, što ukazuje da je 4 godine kasnije kada je Lenka preminula, došla na 29 stepeni Bika i bila u direktnoj opoziciji sa njenim progresivnim Suncem i vrhom njene natalne 8. kuće.


U tom periodu njegov progresivni ascendent je bio na 29 stepeni Raka, što mu je donelo verovatno kraj neke ljubavne priče ili bar osećaj da posle Lenke ništa više neće biti isto. Progresivna 9 kuća počinjala je na 11 Riba,a u njoj su se u konjukciji našli Merkur i Uran u Ribama u opoziciji sa progresivnim Mesecom iz Device. Merkur je u padu u Ribama,a Laza bi u pojedinim trenucima bukvalno zanemeo pred lepotom i inteligencijom mlade devojke, koja ga je ostavljala što bez daha (prog. Merkur konjukcija prog.Uran), što bez reči (prog.Merkur opozicija prog.Mesec).


Takodje, progresivna 7. Kuća Laze Kostića počinjala je na 29 stepeni Jarca (vladar Saturn doneo mu je mnogo mladju ljubav, a opterećenu lošim aspektom Venere u natalu oboje i kod za nesrećnu ljubav) i u njoj se našao severni čvor u konjukciji sa Neptunom što ukazuje da je Lenka za njega bila zvezda vodilja, njegov visoki ideal i najidealističniji smisao partnerskog odnosa. Inače Lenkin natalni Neptun je na 17 Ovna, a Lazin progresivni Neptun na 16 Vodolije pravi sekstil u tom trenutku, uključujući i aktivaciju njegove natalne Venere iz Ovna (sekstil) i njene natalne Venere sa 15 Strelca (sekstil).


U tom periodu Lenkin natalni Neptun na 16 Ovna se našao u konjukciji sa Lazinim progresivnim Suncem na 13 Ovna i progresivnim Plutonom na 17 Ovna – Laza je u tom trenutku zaista bio harizmatičan i Lenki bio ideal duge i fatalne ljubavi. Sve je bilo silovito, sa puno svetlosti obasjano, idealistično, egzaltirano...


U isto vreme njena natalna Venera sa 15 Strelca pravila je vatreni trigon sa njegovim progresivnim Suncem na 13 Ovna i progresivnim Plutonom na 17 Ovna. To je definitivno bila neobično duboka, strastvena ljubav, koja je izgledala da je i od smrti jača. To je bio taj pravi trenutak kada im se oboma dogodila izuzetno strastvena veza, a uz mali orbis izmedju njene natalne Venere i njegovog progresivnog Plutona (orbis 2) Venera gotovo da nije mogla da se odvoji od Plutona, zbog njegove izuzetne magnetne privlačnosti. Ova ljubav u sebi je sadržala dovoljno strasti da bude ljubav do smrti, pa čak i ako osobe nisu u braku.


Njegova progresivna Venera na 25 Bika je bila u 11. kući, što ukazuje da je devojku upoznao preko prijatelja (u domu svojih prijatelja, njenih roditelja) i to u Vojvodini (Bik) blizu Alogola (umalo da izgubi glavu u idealu te kosmičke, vanvremenske ljubavi).


Vladar njegove progresivne 5. kuće, koja počinje u Škorpionu, Pluton našao se u 10. kući te je u prvi plan stavio da u ljubavi prednost daje lepoti, umetnosti i kreativnosti što je Lenka bukvalno bila u tom trenutku.


Progresivni južni čvor Laze Kostića u tom periodu bio je na 15 stepeni Lava u kvadratu sa Lenkinom natalnom egzaktnom konjukcijom Plutona i Jupitera na 17 stepeni Bika. Isto tako progresivni južni čvor Laze Kostića na 15 stepeni Lava bio je u egzaktnom trigonu sa Lenkinom natalnom Venerom na 15 Strelca, koja je u konjukciji sa Saturnom na 14 Strelca...u tom trenutku 50.godišnjem pesniku u život je ušla ljubav, mlada devojka (Venera) koju je znao iz prošlih života, ljubav koja ga je opčinila kako samo milosna Venera može, ali i pritisla Saturnom donevši u njegov život ljubav punu patnje i bola, iz koje je deceniju kasnije nastala njegova pokajnica, Santa Maria della Salute, za koju mnogi smatraju da je jedna od najlepših ljubavnih pesama ikada napisana na srpskom jeziku.


HOROSKOP ODNOSA LENKE I LAZE

Horoskop odnosa oživljava sa početkom jedne veze, i vremenom dobija na snazi, postajući sve veća realnost i sudbina veze. Da bi se ostvario jedan odnos, bez obzira koliko dobar horoskop odnosa bio, neophodno je da natalne - lične planete aspektuju planete horoskopa odnosa. Postojanjem egzaktnih aspekata, primarno konjunkcija, odnos se oživljava. Egzaktnost ukazuje na intenzitet i snagu. Aspekti koji nisu egzaktni ukazuju na eventualni ali slab, prolazan odnos bez posebnog značaja.


Vrlo često se dešava da je jedna osoba nosilac veze, da je jednoj osobi više stalo i da je ona više vezana nekim silama za sam odnos, a to je osoba koja ima više pozitivnih aspekata ličnih planeta ka planetama horoskopa odnosa - ona je ta koja je odnos na neki način privukla i ona je ta koja odnos materijalizuje, održava i čini ga realnim i trajnim. Što je aspekt egzaktniji važnost odnosa je veća. Nosilac odnosa može biti i osoba koja ima jači aspekt prema  horoskopa odnosa, posebno ako je u pitanju emotivni odnos. Venera će, kao prirodni simbol odnosa, u najkraćim crtama najbolje opisati odnos, pa je time možemo staviti kao primarnu u tumačenju. Njen položaj i aspektura u horoskopu odnosa će opisati vezu, dok će njeni aspekti prema natalnim planetama opisati odnos osoba prema vezi. Veoma je važno da je Venera u horoskopu odnosa dobro postavljena, a idealno bi bilo da ima i dobar odnos sa natalnim vladarima Asc ili sa svetlima, jer to ukazuje da ljubav stvorena u odnosu dvoje ljudi je ona koja ih i podržava i da je taj odnos pravi za njih i da će u tom odnosu biti sretni.


Uvek je potrebno da vodimo računa koliko jakih aspekata postoji pri čemu su vrlo važni aspekti ličnih natalnih planeta sa ličnim planetama horoskopa odnosa, manje važni aspekti ličnih natalnih ka daljim planetama horoskopa odnosa, a međusobni aspekti dalekih planeta su vrlo retko važni za emotivni odnos. Vrlo je važno i kako su vladari Asc povezani sa planetama horoskopa odnosa jer je vladar Asc vrlo ličan i stoga jak kanal. Najtipičnije bi bilo da je vladar Asc u konjunkciji sa Venerom horoskopa odnosa (Venera je biće ljubavi), ili sa vladarem prve ili sedme kuće horoskopa odnosa kada je u pitanju emotivni odnos.


U karti hososkopa odnosa koji sam priložila prva kuća počinje na 21 stepenu Bika (kritičan stepen, koji donosi da veza postane slavna, a ona živi već drugi vek nakon njihove ljubavi). Na ascedentu se našao Uran, a vrh 7 kuće počinje u Škorpionu (takodje kritičan stepen, vrlo čest u horoskopima pesnika, astrologa...mislim da je njihova veza zaista bila otvorena za kosmički upliv, skroz metafizička i vanvremenska, udvarali su se i pesmama jedno drugome, ali su verovatno i vodili razgovore na višim frekvencijama). Dispozicijom Venera ide u Uran koji se našao na vrhu horoskopa, i obeležio ovu naglo početu i naglo završenu vezu prepunu revolucionarnog za oboje.


Prvom kućom horoskopa odnosa generalno je predstavljena starija osoba budući da je horoskop odnosa nastao na osnovu srednjeg vremena između dva rođenja, dok bi mlađoj pripadala 7. kuća. Ujedno prva kuća predstavlja dominantnijeg partnera, i najčešće muškarca ako je u pitanju odnos muško/žensko. U osnovi svaka od ovih kuća treba da liči na osobu koju predstavlja, pa nekada može i mlađa osoba biti predstavljena prvom kućom (znak na Asc, planete u 1, vladar 1) ukoliko njena priroda na to više ukazuje. Prva kuća osim što predstavlja dominantnijeg, starijeg partnera, predstavlja i sam početak odnosa, dok 7. kuća predstavlja mlađeg, manje dominantnog partnera, ali i ono u šta se veza pretvara, i sam kraj odnosa.


Prva kuća horoskopa odnosa počinje u Biku, gde se našao Uran. Laza je rodjen u znaku Vodolije, kojom vlada planeta Uran (neobičan, ispred svog vremena, karakterisali su ga i kao čudaka, šaljivdžiju, vetropira, neuhvatljivog), a potom i Saturn (stariji), a gle čuda 7. kuća (mladja osoba, Lenka) počinje u Škorpionu u znaku u kom je Lenka rodjena i na vrhu 7. kuće našao se vladar njenog ascendenta Mars, dugi vladar njenog sunčevog znaka.


Kada hoćemo da vidimo stanje žene kroz ovaj odnos, obratićemo pažnju na Veneru i Mesec, kao i na vladara kuće kojom je predstavljena (najčešće sedmu kuću i vladara sedme kuće). Za muškarca ćemo posmatrati muške planete - Mars i Sunce, kao i vladara kuće kojom je predstavljen (najčešće prvu kuću i vladara prve kuće).


Vladar 7 kuće odnosa koja počinje u Škorpionu, Pluton je u 12 kući na 2 stepenu Bika. U julu 1891. Kada su se sreli i prepoznali, Lenkin progresivni Mesec bio je na 3 stepena Bika takodje u 12. kući, te je donelo svakako tajnu vezu, dobro čuvanu, u kojoj su podjendako lepo znali da ćute baš kao i da razgovaraju.

Mesec je u Devici u kvinkunsku sa Venerom (orbis 1) što nosi malefičan ton, jer kvinkunks spaja osu 1-8 i nije ni malo ugodan kao aspekt. U ovom slučaju Venera (devojka) nije postala žena (Mesec).


Venera (vladar horoskopa odnosa, mlada devojka) je u kvadratu sa Marsom (drugi vladar 7 kuće, Laza kao momak) – to je važno za procenu odnosa. Orbis je 6 što se i pokazalo kao loše za fiziologiju Venere, tj.Lenke te je ona, verujem, umrla od tuge za njim. Lenka inače ima natalno Mars, Saturn i Veneru u 8. Kući, kući poslednjeh izdanja, koja počinje na 29 stepeni Škorpiona.


Pluton na 2 Bika ima trigon sa Suncem na 28 Strelca (orbis 4). Sunce se našlo u 8 kući u horoskopu odnosa što ukazuje na zauzetog muškarca (Laza je bio 12 godina veren Julkom Palanački koju je oženio 4 godine kasnije). Muškarac (Sunce) je bukvalno bacio svetlo na tamu i svojom svetlošlu transformisao psihu odnosa donevši eksploziju strasti i uzavrelih misli, htenja, nadanja...


Venera (vladar 1 kuće) u horoskopu odnosa se našla u Vodoliji na 12 stepenu, te je devojka (Lenka) predstavljena kao duhovna osoba (12 stepen), izvan svog vremena, otvorena za kosmički upliv (Vodolija), a pored brojnih iznenadjenja i ograničenjima (vladar 10 kuće je Saturn, odgovara Jarcu).

U horoskopu odnosa vrlo je bitna pozicija Meseca i Sunca, koje kao i u natalu posmatramo kao odnos u kasnije periodu.


Mesec na 13 Device i Sunce na 28 Strelca nisu u aspektu, ali su se našli u petoj i osmoj kući. Peta kuća simbolizuje ljubav i tu je Mesec, a osma kuća je između ostalog i kuća smrti. Sunce se ne oseća dobro u 8 kući, gasi se kroz vreme. Zanimljivo je da je Sunce u horoskopu odnosa neasepktovano.


O srećnom odnosu će govoriti i benefici postavljeni u uglovne kuće, dok će malefične planete u uglovnim kućama govoriti o problemima i nesreći. jer planete u uglovima dominiraju.


U horoskopu njihovog odnosa Mars je na vrhu 7 kuće, on je malefik, a pri tom je drugi vladar 7 kuće i vladar Lenkinog ascendeta u Ovnu i drugi vladar njene 8 kuće. Takodje Uran je na vrhu 1 kuće, a Laza je rodjen u znaku Vodolije i bio je slika i prilika Urana.


Deseta kuća opisuje temu koja dominira odnosom u startu, ono što je cilj odnosa i što će odnos predstavljati u vremenu. Ova kuća u horoskopu odnosa počinje na 0 stepeni Vodolije, vladar Uran je na ascendentu, a drugi vladar Saturn u 8 kući. Ni malo lagana priča, jer je osa 1-8 osa prvog udaha i poslednjeh izdaha, to je uvek potencijalno opasan znak, koji donosi bolest i smrt. U ovom slučaju Lenka se razbolela i preminula, a Laza je ostao da živi i polako umire, pišući pesmu pokajnicu Santa Maria della Salute, nazvanoj po crkvi spasa u Veneciji.


Horoskop odnosa sam po sebi ukazuje na vrstu odnosa koja je u pitanju. Pa tako, jako naglašena 12. kuća u horoskopu odnosa, sa dobro položenim strastvenim planetama, ukazuje da se radi o tajnoj ljubavi, koja teško može da se potpuno izrazi


U njihovom horoskopu odnosa vrh 12. kuće počinje u Ovnu, a vladar Mars je otišao na vrh 7. kuće, što ukazuje da veza počinje tajno i nosi simboliku tajanstvenosti, i tajanstvenog partnera. Njih dvoje koliko god su bili otvoreni toliko su jedno drugome bili tajna, nedokučiva, te su na razne načine pokušavali da spoznaju ono najdubublje jedno o drugom.


Naglašena planeta koja često opisuje prirodu odnosa je planeta položena u uglovnim kućama, egzaltaciji, kao i ona koja ima egzaktne aspekte, naročito konjukcije. U takvim postavkama je zapisana glavna sudbina odnosa.


To su definitivno:

Mars na vrhu 7. kuće

*Mars kvadrat Venera

*Mars opozicija Uran

Uran na vrhu 1. kuće

*Uran opozicija Mars

Konjukcija Saturna, Merkura i Sunca u 8. kući


Sa pojavom slike horoskopa odnosa dobijamo zapravo amblem tog odnosa, jedan zaštitni znak koji je definisan Asc, znakom na Asc. To je prvi, zaštitni znak jednog odnosa. Iako više faktora opisuju prirodu odnosa, sam Asc ima kao i u natalnom horoskopu veoma bitnu ulogu. Asc predstavlja sam početak odnosa i njegovu osnovnu prirodu, dok Desc opisuje njegov dalji razvoj. Dakle i jedan i drugi ugao su veoma važni u horoskopu odnosa pri čemu odnos počinje od prve kuće, a sedma je ono što jedan odnos postaje – 1 je pozicija, a 7 dispozicija. Važnost ova dva ugla je podjednaka i bitno je da su vladari 1 i 7 u harmoničnom odnosu jer to govori o balansu među suprotnostima i donosi stabilnost i trajnost u odnosu. Ako 1 i 7 nisu dobro povezani, onda ni dobra postavka 1 ne obećava trajnost, jer početna energija ne može da nastavi da kruži.


Ascendent horoskopa odnosa počinje u Biku. Ovo je odnos u kojoj je naglašena čulnost, strasti, ali znatno mekše nego sa Asc u Ovnu. Bik je fiksni znak, i daleko stabilniji od Ovna, pa je veza od samog starta stabilna. Ovo je znak sedišta Venere i egzaltacije Meseca pa ljubav lako vodi u brak i iz istog razloga ovo možemo nazvati bliskom duševnom vezom koja teži zajedničkom životu. Zbog Škorpiona koji se u ovom slučaju nameće na vrhu 7. kuće, odnos ima tendenciju da vremenom preraste u odnos pun svađa i ljubomore u najgoroj varijanti, a ukoliko su Venera i Mars dobro postavljeni strast vremenom postaje primarnija što i nije tako loše. Kako je Mesec u znaku Bika egzaltiran a Škorpionu u padu, njegova postavka u horoskopu će reći na koju stranu će odnos prevagnuti. Ako je Mesec srećan, odnos je zaista dobar. Ali Mesec iz Device je u kvinkuksu sa Venerom, što nije dobar znak. Uz to Mesec ima opoziciju sa Neptunom,koji inače Lenka ima natalno, te je ova ljubav nju veoma opterećivala i donela joj psihološke probleme nepoznatog uzroka. To što se Laza oženio drugom doživela je veoma tragično, kao nepoverenje i neverstvo. U svom dnevniku je zapisala kada je saznala da se Laza oženio: "Gotovo je sve. On se oženio! Da li je mogao da bude svirepiji? Za kuma je pozvao mog oca! Savršen zločin, bez traga. Ali zašto? Šta sam nažao učinila? Zašto se oženio za bogatstvo i samo zbog toga? Čujem, nije ni lepa, ni mlada, samo miradžika. Zar na to spade moj veliki pesnik i svi njegovi, i moji ideali? Otišla je moja sreća. Našto sada i život? Inače, vladar 7. Kuće u horoskopu odnosa je Pluton na 2 Bika i dispozicijom vodi u Veneru koja je u kvinkuksu sa Mesecom.


Položaj vladara 1. i 7. kuće u lošim poljima – 6, 8, 12, nije povoljan i govori o bolesti i slabosti odnosa.

Vladar 7 kuće, Pluton je u 12 kuži što je doneo baš to – bolest i slabost odnosa.

A descedent horoskopa odnosa pokazao je da se ta ljubav završila tragično, Lenkinom smrću i Lazinom pesmom pokajnicom.

bottom of page